Παρασκευή, 26 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Λονδίνο και Ουάσινγκτον αμφισβητούν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ζιμπάμπουε

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, 89 ετών, πέτυχε σαρωτική νίκη με ποσοστό 61% από τον πρώτο γύρο, δεν είναι “αξιόπιστα”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, κάνοντας λόγο για “σημαντικές παρατυπίες”.

“Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποτελούν την αξιόπιστη έκφραση της βούλησης του λαού της Ζιμπάμπουε” αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

“Σοβαρές” αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εκλογών εξέφρασε και η Βρετανία. “Οι παρατυπίες πριν από τις εκλογές αλλά και την ίδια την ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, όπως ανέφεραν οι αποστολές των παρατηρητών, θέτουν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία” του αποτελέσματος, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Μεταξύ άλλων ο Χέιγκ σημειώνει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν δόθηκαν σε όλα τα πολιτικά κόμματα που μετείχαν και ότι ορισμένοι ψηφοφόροι διώχτηκαν από τα εκλογικά κέντρα.

Ο Βρετανός υπουργός θεωρεί ότι είναι σημαντικό να διεξαχθεί έρευνα για τις καταγγελίες που έχουν γίνει από τους παρατηρητές.

Ανησυχία και στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις καταγγελόμενες “παρατυπίες” και την “έλλειψη διαφάνειας” στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Ζιμπάμπουε και ανέδειξαν νικητή, για 7η συνεχόμενη θητεία, τον απερχόμενο πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν “για τις παρατυπίες που φέρονται να έγιναν, τις αναφορές περί μη πλήρους συμμετοχής (του εκλογικού σώματος) καθώς και για τις αδυναμίες και την έλλειψη διαφάνειας που παρατηρήθηκαν στην εκλογική διαδικασία” αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα και θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους της τις επόμενες εβδομάδες”, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Άστον που ταυτόχρονα καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στη Ζιμπάμπουε να φροντίσουν ώστε να διατηρηθεί “η τάξη και ηρεμία” στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προβάδισμα αλλά χωρίς πλειοψηφία για την Α. Μέρκελ σε νέα δημοσκόπηση

Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε