Επίκεντρο των αιματηρών ταραχών είναι η πόλη Ος στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου είναι και πυκνότερη η μειονότητα των Ουζμπέκων. Πολλοί έχουν φύγει από την πόλη, αν και ορισμένοι παραμένουν οχυρωμένοι. Στην πόλη παρατηρούνται ήδη ελλείψεις σε τρόφιμα.
Περισσότεροι απο 32.000 ενήλικοι και χιλιάδες παιδιά έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, για να γλιτώσουν από τις εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους που μαίνονται εδώ και μερικά 24ωρα στην περιοχή.Νωρίτερα ο Πακιστανός Υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κιουρέσι ανακοίνωσε πως ένας Πακιστανός σπουδαστής έχασε τη ζωή του και άλλοι 15 θεωρείται πως έχουν απαχθεί από την πόλη Ος στο νότιο Κιργιστάν.
Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν διέταξε την επιστράτευση όλων των εφέδρων ως 50 ετών σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις αιματηρές συγκρούσεις στις νότιες περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα, επέβαλε μόνιμη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ος και στις περιοχές Κάρα-Σούου και Αραβάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ενω επέκτεινε την κατάσταση εκτάκτου ανάκγης σε όλην την έκταση της Τζαλαλαμπάντ
Οι ταραχές, στην περιοχή της Ος και στην Τζαλαλαμπάντ, ξέσπασαν ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίζιους. Η κυβέρνηση του Κιργιστάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έδωσε εντολή στις αρχές να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά για να τερματίσουν τις ταραχές.
Η περιοχή τελεί υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση λόγω του κινδύνου “αποσταθεροποίησης” της χώρας, όπως ανέφερε. Από τον Απρίλιο, όταν 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες ταραχές και ο πρόεδρος Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία, η κατάσταση στο Κιργιστάν παραμένει έκρυθμη. Ο Μπακίγεφ αρνήθηκε σήμερα κάθε ανάμιξη στις αιματηρές συγκρούσεις και χαρακτήρισε “αισχρά ψέματα” τις σχετικές αναφορές.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση των εθνοτικών βιαιοτήτων στο Κιργιζιστάν και ζήτησε μία συντονισμένη διεθνή απάντηση στην κρίση. “Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ο ΟΗΕ βρίσκεται στην διαδικασία εκτίμησης των ανθρωπιστικών αναγκών” αναφέρει η ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη.
“Ανησυχούμε πολύ από την φύση της βίας και λαμβάνουμε πληροφορίες για τρομακτικές βιαιότητες” δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στο Κιργιστάν Σεβερίν Σαπάζ. “Οι αρχές είναι εντελώς συγκλονισμένες, όπως και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης” πρόσθεσε η κ. Σαπάζ, που βρίσκεται στην Ος.
Η Γερμανία κάλεσε τις αντίπαλες φατρίες στο Κιργιστάν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε τόνισε από το Βερολίνο πως η ομάδα του επεξεργάζεται επίσης σχέδια για την απομάκρυνση των Γερμανών και άλλων υπηκόων της ΕΕ από τα νότια της Κεντρασιατικής χώρας. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει ενδεχόμενο δύο Γερμανοί υπήκοοοι να βρίσκονται στην πόλη Ος.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε χθες Σάββατο να υπάρξει “ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και της δημόσιας τάξης” στο νότιο Κιργιστάν, τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών του ΟΗΕ και της ΕΕ να τερματισθεί η βία και διαβεβαίωσε ότι “παρακολουθεί τις εξελίξεις” στη χώρα.
Η μεταβατική πρόεδρος Ρόζα Οτουνμπάγεβα δήλωσε νωρίτερα σε τηλεοπτικό διάγγελμά της ότι “η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο” και κάλεσε την Μόσχα να στείλει στρατεύματα για να “συμβάλλει” στην αντιμετώπιση των ταραχών. Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν, όπως και οι ΗΠΑ, στο Μανάς, από όπου σταθμεύουν αεροσκάφη που φροντίζουν για τον εναέριο ανεφοδιασμό αμερικανικών μαχητικών και τεράστια μεταγωγικά που μεταφέρουν άνδρες και εφόδια στο Αφγανιστάν.
Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε το Κιργιστάν να “αποκαταστήσει την τάξη το συντομότερο δυνατόν και να δώσει τέλος στην εθνοτική σύγκρουση” . Σε τηλεφωνική συνομιλία του με την Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι είναι “απαραίτητο να αποκατασταθεί η τάξη το συντομότερο δυνατόν”.
Russia Today
Russia Today
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ότι πρόκειται ν’ αποστείλει εμπειρογνώμονές της στο Κιργιστάν, με σκοπό να διαπιστώσουν “ιδίοις όμμασι”, ποιά ανθρωπιστική κατάσταση επικρατεί εκεί, μετά την λαϊκή εξέγερση στο νότιο τμήμα της ασιατικής χώρας.
“Εάν χρειαστεί, η ΕΕ θ’ αποστείλει πολύ σύντομα ανθρωπιστική βοήθεια στο Κιργιστάν”, όπως ανέφερε στις Βρυξέλλες η Επίτροπος γιά τη Διεθνή συνεργασία, τη διαχείριση κρίσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια, κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.