Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν προσπάθησαν σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις να απαγάγουν ή ακόμη και να δολοφονήσουν Βρετανούς υπηκόους ή άτομα που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο τους οποίους η Τεχεράνη θεωρεί απειλή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας κατασκοπίας της Βρετανίας, της MI5.
Ο Κεν ΜακΚάλουμ, Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας γνωστής ως ΜΙ5, δήλωσε πως ενώ στο εσωτερικό η Τεχεράνη χρησιμοποιεί βία για να φιμώσει τους επικριτές της, οι “επιθετικές υπηρεσίες πληροφοριών της” προβάλλουν επίσης ως ευθεία απειλή για τη Βρετανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Στη χειρότερη περίπτωση αυτό περιλαμβάνει φιλοδοξίες για απαγωγή ή ακόμη δολοφονία Βρετανών ή προσώπων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που το καθεστώς εκλαμβάνει ως εχθρούς”, είπε ο ΜακΚάλουμ σε μια ομιλία στο αρχηγείο της MI5.
“Έχουμε δει τουλάχιστον δέκα τέτοιες πιθανές απειλές μόνο από τον Ιανουάριο.”
Director general Ken McCallum of MI5 says Iran has “ambitions” to kidnap or kill Britons it sees as “enemies of the regime”.
— Talk (@TalkTV) November 16, 2022
"We've seen at least 10 such potential threats since January alone." pic.twitter.com/6Q1aGOO3v5
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι δηλώσεις του Βρετανού αρχικατασκόπου απηχούν παρόμοια σχόλια νωρίτερα σήμερα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που είπε ότι το Ιράν γίνεται όλο και πιο επιθετικό απέναντι στη Γαλλία συλλαμβάνοντας πολίτες της.
Από την πλευρά του, το Ιράν κατηγορεί εχθρούς του στη Δύση ότι τροφοδοτούν τις διαδηλώσεις στη χώρα που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Ιρανής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου ενώ κρατείτο από την αστυνομία ηθών.
“Το παρόν κύμα διαδηλώσεων στο Ιράν θέτει θεμελιώδη ερωτήματα στο απολυταρχικό καθεστώς“, είπε ο ΜακΚάλουμ. “Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη μιας βαθιάς αλλαγής, όμως η πορεία είναι αβέβαιη.”
Στρατηγικό πλήγμα για τον Πούτιν η απέλαση 400 ύποπτων Ρώσων κατασκόπων από την Ευρώπη
Στην ετήσια ενημέρωσή του αναφορικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει η Βρετανία, ο Γενικός Διευθυντής της MI5 αναφέρθηκε και στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Βρετανία από την Ρωσία ή την Κίνα, παραθέτοντας και τα «επιτεύγματα» της υπηρεσίας του.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κεν ΜακΚάλουμ, οι απελάσεις περισσότερων των 400 υπόπτων Ρώσων κατασκόπων απ’ όλη την Ευρώπη εφέτος, προκάλεσαν το «πιο σημαντικό στρατηγικό πλήγμα» κατά της Μόσχας στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία και αιφνιδίασαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης τους υπαινιγμούς της Μόσχας ότι η Βρετανία εμπλέκεται στις εκρήξεις των αγωγών Nord Stream «γελοίους ισχυρισμούς».
Ο ΜακΚάλουμ είπε ότι οι απελάσεις ακολούθησαν το πρότυπο που υιοθέτησε η Βρετανία μετά τη δηλητηρίαση με νευροπαραλυτικό παράγοντα του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας το 2018, η οποία προκάλεσε ένα κύμα διπλωματικών απελάσεων.
Ο αρχηγός της ΜI5 ΜακΚάλουμ είπε ότι εφέτος η Βρετανία αρνήθηκε να εγκρίνει περισσότερες από 100 ρωσικές διπλωματικές βίζες για λόγους εθνικής ασφαλείας.
https://twitter.com/Porthynys/status/1592892029398568962?s=20&t=JwB-cVCneXJKGtHHN5_PXQ
Αναφερόμενος στην Κίνα, ο αρχηγός της βρετανικής κατασκοπείας είπε ότι οι κινεζικές αρχές χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να παρακολουθούν και να εκφοβίζουν την κινεζική διασπορά.
Αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στο Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία, όταν ένας άνδρας που διαδήλωνε έξω από το κινεζικό προξενείο δήλωσε ότι σύρθηκε μέσα στον χώρο από μασκοφόρους και στη συνέχεια δέχθηκε κλωτσιές και γρονθοκοπήθηκε.
«Το να εκφοβίζεις και να παρενοχλείς υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου ή άτομα που θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο σπίτι τους δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» δήλωσε ο ΜακΚάλουμ.