Κόσμος

“Μαγειρεύουν” τα βιβλία και… κλείνουν τα εστιατόρια

Εστιατόρια και μπαρ στη Σλοβενία βρίσκονται στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών μηχανισμών της κυβέρνησης της χώρας, σε μία ευρεία επιχείρηση καταστολής της φοροδιαφυγής, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου, που συναλλάσσονται κατά κύριο λόγο σε μετρητά, εκτιμάται ότι κατέχουν τα "πρωτεία" στο "μαγείρεμα" των βιβλίων, για την απόκρυψη εισοδημάτων από τις φορολογικές αρχές.

Οι υπηρεσίες φορολογικού ελέγχου, οι οποίες πρόσφατα απέκτησαν διευρυμένες αρμοδιότητες, έχουν τη δυνατότητα να σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις των υπό έλεγχο καταστημάτων για διάστημα έως και τριών ημερών, προκειμένου να αναλύσουν τα βιβλία τους. Έτσι παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, σε όλη την επικράτεια, το φαινόμενο πολλών κλειστών εστιατορίων και μπαρ, αν και τα περισσότερα άνοιγαν εκ νέου την ίδια ημέρα.

Τα δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης αναφέρουν ότι περίπου 2.000 μπαρ θα ελεγχθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής της φοροδιαφυγής, εστιάζοντας στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις παρατυπιών, ενώ ήδη αναφέρθηκαν και περιπτώσεις διακοπής της λειτουργίας επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι εντάσσονται στο πλαίσιο δράσης, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, όταν οι φορολογικές αρχές προέτρεψαν τους πελάτες των καταστημάτων να φωτογραφίζουν τις αποδείξεις των συναλλαγών τους και να τις αποστέλλουν στις υπηρεσίες φορολογικών ελέγχων, ώστε να διασταυρώνεται αν υπάρχει από τους ιδιοκτήτες “μαγείρεμα” των βιβλίων. Τα ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν ότι οι φωτογραφίες αυτές αξιοποιήθηκαν για τον καθορισμό των καταστημάτων, που θα υπαχθούν σε αυστηρότερους ελέγχους.

Σημειώνεται, ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πρόσφατα υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν ένα νέο λογισμικό σύστημα καταγραφής των οικονομικών τους συναλλαγών, το οποίο καθιστά αδύνατη τη διαγραφή τιμολογίων, μία ευρέως διαδεδομένη πρακτική.

Οι φορολογικές αρχές γνωστοποίησαν, εξάλλου, ότι τις επόμενες εβδομάδες η επιχείρηση θα επεκταθεί σε ανθοπώλες και πωλητές κεριών, ενόψει της εορτής των Αγίων Πάντων, καθώς υπολογίζεται ότι τις μέρες αυτές οι Σλοβένοι δαπανούν εκατομμύρια ευρώ- κατεξοχήν σε μετρητά- για τον “καλλωπισμό” των τάφων.

Οι φορο-εξορμήσεις εντάσσονται σε μία ευρύτερη επιχείρηση καταπολέμησης της παραοικονομίας, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συλλέξει περισσότερους φόρους.

Στην ίδια λογική, πρόσφατα ψηφίστηκε ένας νόμος για τη φορολόγηση σε ποσοστό 70% των αγνώστου προέλευσης εισοδημάτων, ενώ σύντομα αναμένεται να ψηφισθεί νομοσχέδιο για πρόληψη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.
Μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκτιμούν ότι η εφαρμογή των μέτρων θα επιφέρει πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, αν και η πρόβλεψη έχει χαρακτηριστεί ως υπερβολικά αισιόδοξη από κάποιους οικονομολόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σλοβενία: Τα καταφέρνουμε και χωρίς βοήθεια από την ΕΕ – Βγαίνουμε από την κρίση το 2014

Η Κομισιόν προειδοποίησε τη Σλοβενία για την αδυναμία του τραπεζικού της τομέα

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»
Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της Υεμένης , έχουν πραγματοποιήσει από τον Νοέμβριο του 2023 περισσότερες από 100 επιθέσεις σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»