Ολα έγιναν στη συνεδρίαση για τη δημιουργία ενός νέου ομόσπονδου κρατιδίου.
Ένα μέλος της Λοκ Σάμπα, της κάτω βουλής της Ινδίας, χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και ένα άλλο πέταξε έναν υπολογιστή εναντίον πολιτικών αντιπάλων του μέσα στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων.
Η συνεδρίαση διακόπηκε λόγω των εκδηλώσεων οργής όταν η κυβέρνηση κατέθεσε προς συζήτηση και ψήφιση ένα σχέδιο νόμου για την δημιουργία του κρατιδίου Τελανγκάνα, το οποίο θα προκύψει από την διαίρεση του νότιου ομόσπονδου κρατιδίου Άντρα Πραντές.
Βουλευτές ξεδίπλωσαν πανό διαμαρτυρίας κι άρχισαν να φωνάζουν κραυγάζουν συνθήματα μέσα στην αίθουσα, ενώ στη συνέχεια δύο ομάδες βουλευτών, που τάσσονται υπέρ και κατά της δημιουργίας του νέου κρατιδίου, πιάστηκαν στα χέρια. Κατά την διάρκεια των διαπληκτισμών ο βουλευτής Λαγκανταπάτι Ρατζαγκοπάλ έβγαλε ένα σπρέι πιπεριού και το χρησιμοποίησε μέσα στην αίθουσα, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση του σώματος να διακοπεί, είπε ο Ντίνες Τριβέντι, άλλος ένας βουλευτής, στους δημοσιογράφους.
Η χρήση του σπρέι αυτού προκάλεσε ξέσπασμα βήχα σε μέλη της βουλής και σε τρεις εξ αυτών χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ένα άλλο μέλος της κάτω βουλής εκτόξευσε έναν υπολογιστή στην διάρκεια του επεισοδίου.
Η πρόεδρος της βουλής Μέιρα Κουμάρ είπε ότι τα γεγονότα μέσα στη Λοκ Σάμπα «κηλιδώνουν την δημοκρατία» της Ινδίας και διέκοψε όλες τις εργασίες της βουλής για το υπόλοιπο της ημέρας.
«Μου προκαλεί αναστάτωση αυτό που συνέβη. Μας ντρόπιασε. Η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία χαίρει θαυμασμού σε όλο τον κόσμο. Αυτό που συνέβη σήμερα την κηλιδώνει», τόνισε η πρόεδρος της ινδικής κάτω βουλής.
Οι κοινοβουλευτικοί δεν υποβάλλονται ποτέ σε σωματικό έλεγχο όταν εισέρχονται στη Λοκ Σάμπα, αλλά τα σημερινά γεγονότα πυροδότησαν εκκλήσεις να υπάρξει αλλαγή των κανόνων.
Ένα μέλος ενός τοπικού κόμματος, του Τελούγκου Ντισάμ, διέψευσε στο μεταξύ ότι τράβηξε μαχαίρι κατά την διάρκεια του επεισοδίου και είπε ότι αυτό που κρατούσε ήταν ένα μικρόφωνο.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Ινδίας, η πρόεδρος Κουμάρ εξετάζει το ενδεχόμενο να κινήσει διαδικασίες για την αποπομπή από το σώμα 12 μελών του από το κρατίδιο Άντρα Πραντές.
Το νέο κρατίδιο Τελανγκάνα θα έχει 10 βόρειες περιφέρειες, ενώ 13 νότιες και παράκτιες περιφέρειες θα σχηματίσουν το κρατίδιο Σιμάντρα. Ωστόσο τα μέλη της βουλής από αυτές τις τελευταίες περιοχές αντιτίθενται στα σχέδια να κατατμηθεί το κρατίδιο Άντρα Πραντές.
Το κίνημα για να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο ομόσπονδο κρατίδιο, το Τελανγκάνα, χρονολογείται εδώ και 50 χρόνια και προκαλεί βίαιες αντιδράσεις τόσο από μέρους των υποστηρικτών του, όσο και από μέρους όσων αντιτίθενται στην κατάτμηση του Άντρα Πραντές.
Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τη βουλή, όπου αστυνομικοί απομάκρυναν πολίτες οι οποίοι συγκρούονταν.
Στη Λοκ Σάμπα επιβλήθηκαν επίσης μέτρα ασφαλείας χωρίς προηγούμενο, αφού ένας άλλος βουλευτής απείλησε να αυτοπυρποληθεί. Πυροσβεστήρες και κουβέρτες τοποθετήθηκαν σε επίκαιρα σημεία.
Η κυβέρνηση της Ινδίας επιδίωκε να περάσει το νομοσχέδιο για την δημιουργία του νέου κρατιδίου πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον Μάιο.
Διαβάστε
Νέος ομαδικός βιασμός! Την βίασαν για να τιμωρήσουν τον αδελφό της!
Επιμένει στην απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού σεξ το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας
Τραγωδία με ναυάγιο στην Ινδία! Πνίγηκαν τουρίστες
Υπό αστυνομική προστασία η 20χρονη που καταδικάστηκε σε ομαδικό βιασμό