Η Moody’s προειδοποιεί για σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών σε περίοδο 12 μέχρι 18 μηνών, λόγω επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους και διατηρεί αρνητικές τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο.
Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν την πιθανότητα σημαντικών ελλείψεων κεφαλαίου στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, καθώς το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών σε Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν τις βασικές αγορές τους, θα συνεχίσει να επιδεινώνει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού τους. Αντανακλούν, επίσης, την περαιτέρω αποδυνάμωση της χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη σημαντική εκροή καταθέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με τον Moody’s.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τριών μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, ώστε ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων, core Tier 1, να ανέλθει στο 10%, θα υπερβεί τα 8 δισ. ευρώ (ή περίπου 47% του ΑΕΠ).
Σε περίοδο 12-18 μηνών, οι Moody’s αναμένουν ότι οι κυπριακές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες, ως αποτέλεσμα της έντονης πίεσης που θα δεχθεί η ποιότητα του ενεργητικού τους.
Παρά το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες – Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα (των οποίων οι καταθέσεις αξιολογούνται με Caa1 και είναι υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση σε caa3) – συνεχίζουν να αναζητούν ιδιωτικές λύσεις, οι αναλυτές της Moody’s πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης τους θα πρέπει να προέλθει από κρατική στήριξη.
Αναμένουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2013, μετά από συρρίκνωση 2,3% το 2012, λόγω της απότομης διόρθωσης των τιμών των ακινήτων, της μείωσης της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών και της προσδοκίας του οίκου ότι τα μέτρα λιτότητας θα καταστείλουν περαιτέρω την εγχώρια κατανάλωση.
Ο οίκος Moody’s θεωρεί πως παρά το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες, κατά κύριο λόγο, χρηματοδοτούνται από τις καταθέσεις, οι οποίες ανέρχονταν στο 70% των περιουσιακών τους στοιχείων τον Ιούνιο του 2012, η χρηματοδοτική βάση των τραπεζών παραμένει ευάλωτη σε περαιτέρω σοκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόβονται μισθοί και συντάξεις στην Κύπρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ