Μπορεί η πρώτη μέσα της Συνόδου Κορυφής να είχε διάρκεια μιας ώρας, ήταν όμως αρκετοί για να… βγάλουν τα μαχαίρια οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και για να γίνει σαφές ότι το χάος που τους χωρίζει είναι μάλλον αγεφύρωτο.
Πιο χαρακτηριστική ατάκα από της Άνγκελα Μέρκελ δεν υπάρχει: «υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των μεν και των δε» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενοι στη Σύνοδο της Παρασκευής και προανήγγειλε την α-συμφωνία.
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε ότι δεν έχει διάθεση για… παιχνιδάκια! Και απέρριψε τη νέα πρόταση που κατέθεσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. “Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανή πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιχνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον.
Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε . Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ”, δήλωσε προσερχόμενος στις συνομιλίες της δεύτερης ημέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δέχεται ασφυκτική πίεση εκ των έσω για να διαφυλάξει “τη βρετανική έκπτωση”.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, που έφθασαν λίγη ώρα πριν από τον Κάμερον, δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, όπως και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που έφθασε λίγο αργότερα. Ο πρόεδρος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αρκέσθηκε να δηλώσει ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει στον ορίζοντα συμφωνία ανάμεσα στους 27.
Περισσότερο αισιόδοξη η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι η νέα πρόταση του βαν Ρομπάι αποτελεί καλή βάση διαπραγμάτευσης.
Στη νέα του πρόταση για τον προϋπολογισμό, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσόν των 972 δισεκατομμυρίων ευρώ, 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, τροποποιώντας την κατανομή των πόρων, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει μία συμφωνία.
Όλα δείχνουν αδιέξοδο
Κ κάθε χώρα υπερασπίζεται τα δικά της εθνικά συμφέροντα και οι διαφορές στους κόλπους της ΕΕ φαίνονται πολύ βαθιές. Αυτό είναι το μεγάλο συμπέρασμα των τελευταίων ημερών.
Η νέα πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποιεί την κατανομή των πόρων.
Μετά τις απειλές βέτο που εκτόξευσαν η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και λόγω της γκρίνιας των Γάλλων και των Ισπανών για τις περικοπές στην αγροτική πολιτική, ο κ. Ρομπάι προτείνει, τώρα, αύξηση των κοινοτικών πόρων για την πολιτική συνοχής κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση για την αγροτική πολιτική κατά 8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι εννέα πλουσιότερες χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξακολουθούν να αντιδρούν. Παρόλο που οι συνολικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ- όπως οι ίδιες το ζήτησαν-, τώρα θέλουν ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Οι περισσότερες, με πρώτη τη Μ. Βρετανία, ζητούν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέκονται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ζητά περαιτέρω περικοπές κατά 30 δισ. ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μνημόνιο και στην Κύπρο – Μέσα στη μέρα οι επίσημες ανακοινώσεις