Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Μέρκελ στην Τουρκία: Δεν θα περάσει καλά ο Ερντογάν

Μέρκελ στην Τουρκία: Δεν θα περάσει καλά ο Ερντογάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη της επίσκεψη στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και εν μέσω τεταμένου κλίματος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας, συμμάχου κλειδί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η καγκελάριος δεν πρόκειται να πάει στην Τουρκία για να «ανταλλάξει απλώς απόψεις» αλλά με «επιχειρησιακό πνεύμα» για πρακτικά αποτελέσματα.

Σκοπός είναι να συζητήσει με τους τούρκους συνομιλητές της την περαιτέρω υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, όπως επίσης και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό προς τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία. Επίσης θα επιδιώξει μια συζήτηση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η σημερινή εκεχειρία σε «διαδικασία» του ΟΗΕ.

Ως «επιχειρησιακό ζήτημα» ο κ. Ζάιμπερτ χαρακτήρισε και το Κυπριακό υποδεικνύοντας τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου. Σημειωτέον ότι παρασκηνιακά το Βερολίνο έχει αρκετά συμβάλει στο παρελθόν έτσι ώστε να ξεπεραστούν αρκετοί σκόπελοι και να πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν από σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στην Τουρκία, όπου πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιθυμεί ο Ερντογάν ώστε να ενισχύσει τον ρόλο του προέδρου. Από την πλευρά της η Μέρκελ θα προσπαθήσει να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες η προσφυγική κρίση και οι σχέσεις με την Άγκυρα αναμένονται να παίξουν σημαντικό ρόλο. Στη Γερμανία ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής.

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου, και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο που είχε στόχο την ανατροπή του Ερντογάν και το οποίο ακολούθησαν άνευ προηγουμένου διώξεις, που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη.

Γερμανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν το κράτος δικαίου. Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν παυθεί ή απολυθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που γίνονται στον δημόσιο τομέα, τον στρατό, τους δικαστές και την αστυνομία.

Η Άγκυρα από την πλευρά της κατηγορεί τη Γερμανία ότι προστατεύει «τρομοκράτες», καταγγέλλοντας ότι το Βερολίνο αρνείται να εκδώσει Τούρκους που φέρονται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα και μέλη οργανώσεων που έχουν απαγορευθεί στην Τουρκία, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ή ακροαριστερών ομάδων. Η Γερμανία είναι «μια χώρα που έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε όλους τους τρομοκράτες που προκαλούν πονοκέφαλο στην Τουρκία», δήλωσε χθες ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει Τούρκοι στη Γερμανία έφτασαν τις 5.700 σε σύγκριση με μόλις 1.700 το 2015. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι 40 Τούρκοι στρατιωτικοί που εργάζονται στο ΝΑΤΟ ζήτησαν άσυλο από το Βερολίνο. Η Άγκυρα κάλεσε το Βερολίνο «να σκεφτεί προσεκτικά» και να απορρίψει το αίτημά τους.

Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι η υπόθεση του Τούρκου δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα του, όπου κινδυνεύει με φυλάκιση, και έχει εγκατασταθεί στη Γερμανία όπου δημιούργησε έναν νέο ειδησεογραφικό site μέσω του οποίου επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντουντάρ είχε προσκληθεί σε εκδήλωση στο γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε