Η προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται πλέον θέμα 24ωρων, μόλις μερικές μέρες μετά την Ισπανία. Οι παρασκηνιακές προετοιμασίες από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης προχωρούν και σύμφωνα με τη Deutsche Welle, δεν αποκλείεται μέχρι το Σαββατοκύριακο να έχουν τελειώσει όλα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις παράγοντες καθορίζουν την τελική στάση της Λευκωσίας στο θέμα. Πρώτον, να γίνει κίνηση πριν από τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, με το φόβο μη διαμορφωθούν πιο αρνητικές συνθήκες στο μέλλον. Δεύτερον, να καλυφθεί εμπρόθεσμα η ανάγκη αναχρηματοδότησης των τραπεζών και, τρίτον, οι κινήσεις να γίνουν πριν η Κύπρος αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή παραδέχτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ “Επωνύμως”, ότι η Λευκωσία μελετά διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων και προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια. Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, πάντως, οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι στο ενδεχόμενο κατά το οποίο η Κύπρος θα ζητήσει στήριξη, οι όροι δεν θα είναι οδυνηροί, όπως, υποστηρίζουν μερικοί, αφού το δημόσιο χρέος φθάνει το 71% και το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013 θα είναι 2,5%, που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο δανείου από τρίτη χώρα, προσθέτοντας πως 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.
Τη Δευτέρα σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός είχε επισημάνει ότι η προσφυγή θα αφορά, πέραν από τις τράπεζες, και την ανάγκη του κράτους για αναχρηματοδότηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Κύπρος αναμένεται να ζητήσει βοήθεια περίπου 4 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι εξελίξεις με την Ισπανία φαίνεται ότι έχουν επισπεύσει και τις αποφάσεις της Λευκωσίας. Την ίδια στιγμή, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά τη λήψη μια σειράς οικονομικών μέτρων έτσι ώστε η προσφυγή στο μηχανισμό να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να μην επιβληθούν στη Λευκωσία μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την οικονομία της.
Στο πλαίσιο του νέου οικονομικού πακέτου, μελετάται περαιτέρω μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής, στόχευση των κοινωνικών παροχών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και πρόσθετες φορολογίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρχεται η σειρά της Ιταλίας για βοήθεια;
“Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει το μνημόνιο”
Σειρά της Κύπρου με τη Moody’s να υποβαθμίζει δύο κυπριακές τράπεζες