Στη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ασαντ υπογράμμισε επίσης “τη δέσμευσή μου στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, στόχος των οποίων είναι να ανοίξει ο δρόμος για μία πολυκομματική δημοκρατία”, ανακοίνωσαν οι διπλωματικές αποστολές της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής στον ΟΗΕ.
Οι υφυπουργοί Εξωτερικών των τριών αυτών χωρών, που δεν είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έγιναν δεκτοί από τον Ασαντ και τον σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν στόχος του ταξιδιού τους ήταν να “δοθεί τέλος σε όλα τα βίαια επεισόδια”.
Οι διπλωμάτες υπογράμμισαν ότι ο Ασαντ “δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις έπειτα από συμφωνία με τον λαό της Συρίας και ότι ο εθνικός διάλογος θα συνεχιστεί προκειμένου να δημιουργηθούν νέοι νόμοι και να καταλήξουμε στο κατάλληλο οικονομικό μοντέλο”.
Ο σύρος πρόεδρος δεσμεύθηκε άλλωστε, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, ότι οι αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας θα είναι έτοιμες τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2012.
Η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική ανήκουν σε εκείνη την ομάδα των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αντιστάθηκαν στις προσπάθειες της Ευρώπης και των ΗΠΑ να υπάρξει καταδίκη της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων στη Συρία.
Τελικά το Συμβούλιο υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα μία ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άλλοι 11 νεκροί στη Χομς – Αποχωρεί ο στρατός από τη Χάμα