Κόσμος

Meteor: Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει μαχητικά Eurofighter σε συμφωνία «πακέτο» με τους πανίσχυρους πυραύλους

Η Άγκυρα είδε την ενίσχυση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με Rafale και στράφηκε στην λύση αυτή ως «αντίβαρο»

Η Τουρκία φαίνεται ότι θέλει να αποκτήσει τους «φονικούς» πυραύλους αέρος – αέρος τύπου Meteor για να εξοπλίσει τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την Βρετανία, όπως αποκάλυψε χθες (28.12.2024) η εφημερίδα «Milliyet».

Το κομβικό σημείο για να προχωρήσει με την Τουρκία για τα ευρωπαϊκών μαχητικά αεροσκάφη είναι η προμήθεια ενός εξοπλιστικού «πακέτου» που θα περιλαμβάνει και τους περίφημους πυραύλους Meteor, που μεταξύ άλλων διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορίας.

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες, όπως προκύπτουν όχι μόνο από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και από άλλες πηγές πληροφόρησης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία για την αγορά 40 αεροσκαφών των Eurofighter «κλειδώνει» εάν στη συμφωνία περιλαμβάνεται η ταυτόχρονη αγορά των πανίσχυρων αντιαεροπορικών πυραύλων τελευταίας τεχνολογίας.

Οι γείτονες φέρονται να έχουν ζητήσει από την Βρετανία, μέσω της οποίας γίνονται οι διαπραγματεύσεις για την αφορά των μαχητικών καθώς αποτελεί συμπαραγωγό χώρα στην κατασκευή των Eurofighter, να πιέσουν και τα υπόλοιπα κράτη που έχουν τα δικαιώματα κατασκευής και πώλησης των Meteor, ώστε να ανάψουν το «πράσινο» φως για αποδέσμευση των πυραύλων στην Τουρκία.

Πηγή: OnAlert.gr – Κώστας Σαρικάς

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι η Γαλλία, η οποία αποτελεί και τον κύριο μέτοχο της πολυεθνικής MBDA, της κατασκευάστριας εταιρείας των Meteor. Εδώ και πολλές δεκαετίες δεν έχουν πουληθεί γαλλικά όπλα στην Τουρκία, καθώς το Παρίσι σταθερά αποτελεί σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή και πολύ συχνά έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με την Άγκυρα.

Το πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία φέρεται να έχει πείσει τη Γαλλία, δεν έχει έως τώρα επιβεβαιωθεί από καμία επίσημη πηγή, ωστόσο στην Τουρκία διαχέεται η αισιοδοξία ότι βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία «πακέτο» για την απόκτηση μαχητικών Eurofighter Typhoon οπλισμένων με πυραύλους Meteor.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα αεροσκάφη Eurofighter είχε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή ως βάση την ταυτόχρονη αγορά πυραύλων Meteor.

Γιατί η Άγκυρα θέλει τους Meteor

Όλα άρχισαν όταν η Πολεμική μας Αεροπορία προχώρησε στην απόκτηση των πρώτων 18 μαχητικών Rafale, με τη συμφωνία να επεκτείνεται στην αγορά ακόμη έξι καινούργιων γαλλικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς.

Πηγή: OnAlert.gr – Κώστας Σαρικάς

Αρχικά, οι γείτονες φαίνεται ότι υποτίμησαν την ενίσχυση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όμως στη συνέχεια και με την ταυτόχρονη απόκτηση των πυραύλων Meteor στάθμισαν την ισορροπία δυνάμεων και την κατακόρυφη ενίσχυση που δίνει στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, η ύπαρξη στη «φαρέτρα» της του συνδυασμού Rafale με Meteor.

Και ενώ ήδη η Ελλάδα προχωρά στην απόκτηση των 5ης γενιάς stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, την ώρα που η Τουρκία έχει τεθεί εκτός προγράμματος. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τον συνδυασμό Eurofighter – Meteor και η στάση της Βρετανίας καταδεικνύονται από την πρόσφατη απόφαση για προσγείωση δύο μαχητικών Typhoon Eurofighter της RAF σε τουρκική Αεροπορική Βάση.

Στόχος των γειτόνων ήταν προφανώς να αποκτήσουν πλήρη εκ του σύνεγγυς εικόνα για τις δυνατότητες του μαχητικού, το οποίο φέρει ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA και μπορεί να εξαπολύσει πυραύλους Meteor. Tα βρετανικά Eurofighter συμμετείχαν σε άσκηση στο Κατάρ πριν προσγειωθούν στην Τουρκία, ενώ οι γείτονες έχουν προσπαθήσει μέσω Κατάρ να «αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά» του συνδυασμού Rafale – Meteor.

Τα χαρακτηριστικά των Meteor

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το OnΑlert.gr, η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη ζητήσει την πιστοποίηση των πυραύλων Meteor και για τα υπό απόκτηση μαχητικά F-35.  Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαβαθμισμένων Meteor αποτελούν «εφιάλτη» για κάθε αντίπαλο, πόσο μάλλον όταν θα βρίσκονται στα χέρια των Ελλήνων ιπτάμενων.

Πηγή: OnAlert.gr – Κώστας Σαρικάς

Με ταχύτητα που ξεπερνά ακόμα και τα 4 Mach, κινητική ενέργεια πέρα από κάθε σύγκριση και δυνατότητα βίαιων ελιγμών ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το σημείο εκτόξευσης, ο Meteor αποτελεί τελευταίας τεχνολογίας αντιαεροπορικό πύραυλο. Με τη βοήθεια του πανίσχυρου radar AESA κατευθύνεται με ακρίβεια σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Αν και το βεληνεκές του παραμένει «επτασφράγιστο μυστικό», πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για 200 χιλιόμετρα, την ώρα που οι Έλληνες ιπτάμενοι αρκούνται στο να αναφέρουν ότι ο Meteor φτάνει πολύ πιο μακριά από κάθε άλλο πύραυλο που διαθέτουν τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Ειδικά εντός της ζώνης των πρώτων 60 χιλιομέτρων, η οποία θεωρείται για τους Meteor ως «Νo Escape Zone», το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 100% και παραμένει πολύ υψηλό ακόμα και πολλές δεκάδες χιλιόμετρα έξω από αυτή. Με δεδομένο ότι η Πολεμική μας Αεροπορία θα διαθέτει στις αρχές του 2025 συνολικά 24 μαχητικά Rafale αλλά και με την απόκτηση των πρώτων 20 stealth μαχητικών F-35, αυτό θα μεταφράζεται σε 88 πυραύλους Meteor, αν και τα 44 αεροσκάφη απογειωθούν ταυτόχρονα φορτωμένα με τους φονικούς πυραύλους.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Είμαστε προετοιμασμένοι» απαντά η Κομισιόν για την κλειστή στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου από την Gazprom – Για «ιστορικό γεγονός» κάνει λόγο η Ουκρανία
Η διακοπή ήρθε αφότου εξέπνευσε το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει Μόσχα και Κίεβο στα τέλη του 2019. Τι σημαίνει για την Ευρώπη και ποιες χώρες επηρεάζονται
«Είμαστε προετοιμασμένοι» απαντά η Κομισιόν για την κλειστή στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου από την Gazprom – Για «ιστορικό γεγονός» κάνει λόγο η Ουκρανία
Πώς υποδέχτηκε ο πλανήτης το νέο έτος - Φαντασμαγορικές εκδηλώσεις σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και Βραζιλία
Από το Σίδνεϊ ως το Ρίο ντε Ζανέιρο ο κόσμος γιόρτασε πανηγυρικά την έλευση της νέας χρονιάς, αφήνοντας πίσω το 2024 με τη θορυβώδη επιστροφή Τραμπ και τους πολέμους σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία
Πρωτοχρονιά 2025: Πώς υποδέχτηκε ο πλανήτης το νέο έτος Φαντασμαγορικές εκδηλώσεις σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και Βραζιλία