Η απαγόρευση κυκλοφορίας δε «λέει» πια τίποτα στους Αιγύπτιους. Θέλουν αλλαγή, θέλουν την καθαίρεση Μουμπάρακ και δεν προτίθενται να κάνουν βήμα πίσω. Ο λαός της Αιγύπτου έστειλε εκκωφαντικό μήνυμα στον επί 30 χρόνια ηγέτη του: ήρθε η ώρα της αλλαγής.
Οι κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης, οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και ελεύθερες εκλογές δεν πείθουν τους Αιγύπτιους πολίτες. “Καμία διαπραγμάτευση με την υπάρχουσα κυβέρνηση” το μήνυμα που στέλνουν σε κάθε τόνο!
«Σείστηκε» η γη των Φαραώ – 2 εκατομμύρια στην πλατεία Ταχρίρ
Το Κάιρο θυμίζει έρημη πόλη, με κλειστά μαγαζιά και χωρίς τις… κόρνες των αυτοκινήτων να ηχούν. Παντού εκτός από την πλατεία Ταχρίρ. Την πλατεία της Ελευθερίας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με το Al Jazeera, έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς και απαιτούν τη φυγή του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.
Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί, το αραβικό δίκτυο έκανε λόγο ακόμη και για 2.000.000 συγκεντρωμένους στην κεντρική πλατεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για να κουνηθεί κάποιος. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, όλοι είναι στους δρόμους και κανένα βίαιο επεισόδιο δε σημειώθηκε, σε καμία από τις πόλεις όπου έγιναν διαδηλώσεις.
«Μουμπάρακ φύγε στη Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν», «δε σε θέλουμε, δε σε θέλουμε», «αυτός θα φύγει, εμείς όχι» είναι μερικά από τα συνθήματα που φωνάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Ατμόσφαιρα γιορτινή στην πλατεία Ταχρίρ, οι διαδηλωτές, χορεύοντας και τραγουδώντας αποδοκίμαζαν τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Οι περαστικοί χειροκροτούσαν στη θέα των δύο ομοιωμάτων που απεικόνιζαν τον Μουμπάρακ, με το αστέρι του Δαβίδ κρεμασμένο στη γραβάτα του και δέσμες δολάρια στις τσέπες του.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως ο στρατός έκλεισε από το πρωί την πρόσβαση στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, και ελικόπτερα πετούσαν τακτικά πάνω από το κέντρο του Καΐρου. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία διεκόπη για να αποφευχθεί μια “εισβολή” στην πρωτεύουσα.
Στην Αλεξάνδρεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί Καέντ Ιμπραήμ και τον σιδηροδρομικό σταθμό, στο Σουέζ 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, ενώ ήταν 40.000 στη Μανσούρα, 5.000 στην Τάντα και 10.000 στη Μαχάλα, στο Δέλτα.
Και στο πλευρό του λαού βρίσκεται ο στρατός. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την έκκληση του στρατού προς τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ. Με ανακοίνωσή του, ο αιγυπτιακός στρατός ζήτησε από το πλήθος να είναι κόσμιοι και να θυμάται ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί μέσω της τηλεόρασης το τί γίνεται στη χώρα!
«Οι πολίτες δε θα έπρεπε να φοβούνται τις κυβερνήσεις τους, οι κυβερνήσεις τους πρέπει να φοβούνται τους λαούς τους», ανέφερε ένα από τα πανό που κρατούν οι διαδηλωτές. Το πλήθος δε θα ησυχάσει αν ο Μουμπάρακ δεν φύγει. Το λέει με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, το λέει με τα πλακάτ και τα πανό, το λέει και με τις πράξεις του. Ήδη, εξοργισμένοι Αιγύπτιοι κρέμασαν ομοίωμα του ανθρώπου που κυβέρνησε τη χώρα τους για περίπου 30 χρόνια.
Έγινε όμως και διαδήλωση υπέρ του Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να στηρίζουν τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Είναι όμως σταγόνα στον ωκεανό που απαιτεί την παραίτησή του.
Καθώς, όμως, όλοι βρίσκονται στους δρόμους για όγδοη συνεχόμενη μέρα, η καθημερινότητα αρχίζει να δυσκολεύει για άλλους λόγους. Οι προμήθειες από τα καταστήματα τελειώνουν, το χάος στα αεροδρόμια παραμένει αφού χιλιάδες ξένοι πολίτες θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Οι τουρίστες, μία από τις κυριότερες πηγές εσόδων για την Αίγυπτο, σταμάτησαν να έρχονται, οι αλλοδαποί τράπηκαν σε φυγή, ενώ οι τράπεζες και το χρηματιστήριο παραμένουν κλειστά.
Η Nestle και ο ελβετο-σουηδικός κολοσσός ABB έκλεισαν τα εργοστάσιά τους στην Αίγυπτο.
Μετά τον οίκο Moody’s και ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors υποβάθμισε κατά ένα βαθμό την πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου. Όμως, το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει την Αίγυπτο. Η Unesco απηύθυνε έκκληση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ζητώντας μέτρα για την προστασία “των θησαυρών” της χώρας.
Για πολλούς, σήμερα είναι η μέρα της κρίσης για τον Αιγύπτιο πρόεδρο και την κυβέρνηση του. Οι πληροφορίες πως θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και διαψευστεί. Σύμφωνα, πάντως, με το AFP, ο πρέσβης των ΗΠΑ είχε ήδη συνάντηση με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργεια και κάτοχος βραβείου Νόμπελ κάλεσε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί το αργότερο έως την Παρασκευή. «Οι Αιγύπτιοι θέλουν να τελειώνουν μαζί του» είπε στο Αλ Αραμπίγια ο αντί-καθεστωτικός πολιτικός, προσθέτοντας ότι η Παρασκευή έχει ήδη ονομαστεί «μέρα της αποχώρησης».
Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει τις ζυμώσεις για την επόμενη μέρα. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι ένας συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης (Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η Εθνική Ένωση για την Αλλαγή με επικεφαλής τον Ελ Μπαραντέι, πολιτικά κόμματα και εξέχουσες φυσιογνωμίες, περιλαμβανομένων Κοπτών Χριστιανών) γνωστοποίησαν στην κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.