Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Μνημείο για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων αναγέρθηκε στη Λιουμπλιάνα

Μνημείο για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων αναγέρθηκε στη Λιουμπλιάνα

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων πραγματοποιήθηκαν στο κοιμητήριο Ζάλε της Λιουμπλιάνας ενόψει της Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Ο αριθμός των θυμάτων και εκείνων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαία δυστυχήματα έχει μειωθεί στη Σλοβενία, αλλά οι αριθμοί απέχουν πολύ από τους στόχους που έχουν τεθεί με βάση το σχέδιο πρόληψης ανθρώπινων απωλειών στους δρόμους.

Ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Ασφαλής Δρόμος”, Ρόμπερτ Σταμπ τόνισε στη διάρκεια της εκδήλωσης ότι το μνημείο θα προσφέρει την ευκαιρία να ξεπεραστούν οι διχασμοί που προκαλούν τα τροχαία δυστυχήματα μεταξύ ζωντανών και νεκρών, υγιών και τραυματιών. Το κίνημα, που ξεκίνησε την πρωτοβουλία για την καθιέρωση Ημέρας Μνήμης για τα τροχαίων δυστυχημάτων, ιδρύθηκε το 1993.

Οι προσπάθειές του εγκρίθηκαν από τον ΟΗΕ το 2005, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων το 2007.

Η οργάνωση “Ασφαλής Δρόμος” κάλεσε τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ και διπλωμάτες να στηρίξουν τις προσπάθειες για ασφαλές οδικό δίκτυο και ζήτησε από τους θρησκευτικούς ηγέτες να παροτρύνουν τους πιστούς να επιδεικνύουν ανοχή έναντι των άλλων και να σέβονται τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου παρέστησαν ο κ. Παχόρ, ο επιθεωρητής της αστυνομίας, Στάνισλαβ Βένιγκερ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα θύματα Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR), Ζανό Μερς. Παρόντες ήταν, επίσης, ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Σλοβενίας, Μουφτής Νεντζάντ Γκράμπους, ο Επίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας, Γέζα Ερνίσα και ο Καθολικός Επίσκοπος του Κόπερ, Μέτοντ Πίριχ.

Κάθε χρόνο, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, περίπου 50 εκατομμύρια τραυματίζονται και 5 εκατομμύρια άνθρωποι αποκτούν αναπηρίες, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σε δημοσιότητα από την οργάνωση “Ασφαλής Δρόμος”.

Πάνω από 6.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα την περίοδο 1991 – 2012 στη Σλοβενία και 309.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2012, 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους της χώρας και από φέτος τον Ιανουάριο 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα.

Ο αριθμός τροχαίων ατυχημάτων είναι σε καθοδική τροχιά στη χώρα. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2013 σημειώθηκαν 15.558 ατυχήματα, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι είχαν καταγραφεί 19.011 ατυχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγνωστος άνοιξε πυρ και σκότωσε τρεις ανθρώπους στο Μάριμπορ

Σλοβενία: Στο 12,8% η ανεργία τον Αύγουστο

Η Σλοβενία στηρίζει το Μαυροβούνιο για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

“Μαγειρεύουν” τα βιβλία και… κλείνουν τα εστιατόρια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε