Κόσμος

Μόντι: Ηθική βοήθεια ζητάμε απο τη Γερμανία

"Από την Γερμανία ζητάμε ηθική και όχι χρηματική βοήθεια", δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Spiegel", o Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

“Οι ισχυρές, οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να αφήσουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα κράτη μέλη που εφαρμόζουν με μεγάλη ακρίβεια τις ευρωπαϊκές οδηγίες”, προσθέτει ο Μόντι, ο οποίος δεν κρύβει ότι “ανησυχεί για την αντιγερμανική στάση του ιταλικού κοινοβουλίου”.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το θέμα αυτό, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, δηλώνει στο “Spiegel” ότι “τους περασμένους μήνες τον ανησύχησε, όπως είπε και στην καγκελάριο Μέρκελ, η αυξανόμενη αρνητική διάθεση του ιταλικού κοινοβουλίου κατά της Ευρώπης, του Ευρώ και των Γερμανών”.

Χωρίς διπλωματικές περιστροφές, ο Ιταλός, τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τονίζει ότι “οι εντάσεις που εδώ και χρόνια συνοδεύουν την ευρωζώνη έχουν ήδη τα χαρακτηριστικά τις ψυχολογικής διάλυσης της Ευρώπης. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να τις καταπολεμήσουμε”.

Ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός, δηλώνει, επίσης, ότι στόχος του είναι να ηγηθεί της κυβέρνησης μέχρι την ‘Ανοιξη του 2013 και να σώσει την χώρα από την οικονομική καταστροφή, ενώ αποκαλύπτει ότι “η άδειά του, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις έξι ημέρες”.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τον Μάριο Μόντι, είναι η αντιπαράθεση των χωρών του Βορρά με εκείνες του Νότου. “Πρόκειται για ευθεία αντιπαράθεση, με αμοιβαία παράπονα. Είναι κάτι που γεννά μεγάλες ανησυχίες που πρέπει να καταπολεμήσουμε”, επισημαίνει στην συνέντευξή του.

“Έχω την εντύπωση ότι η πλειοψηφία των Γερμανών, θεωρεί ότι η Ιταλία έχει λάβει, ήδη, οικονομικές βοήθειες από την Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν είναι αλήθεια. Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ”, καταλήγει ο Μόντι.
Με τις απόψεις Μόντι συντάσσεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο που δήλωσε ότι “προς το παρόν, η χώρα δεν χρειάζεται την ενεργοποίηση της ασπίδας κατά των σπρεντ, διότι η κυβέρνηση ακολουθεί τον σωστό δρόμο”, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai.
 
“Χρειάζονται κι άλλες μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς η κρίση δεν τελείωσε, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε θέση, με καθοριστικό τρόπο, υπέρ της υπεράσπισης του ενιαίου νομίσματος”, συμπληρώνει ο Βίσκο.
Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Αντόνιο Κατρικαλά, δείχνει αισιόδοξος: “μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, δεν θα γίνουμε πολίτες μιας ευρωπαϊκής μοναρχίας”, δηλώνει, με σαφή αναφορά στην φήμες για μελλοντική υπογραφή “ευρωπαϊκού μνημονίου”, από μέρους της Ρώμης.

Παρά ταύτα, ο Κατρικαλά, καταλήγει ότι “η ιταλική κυβέρνηση δεν φοβάται να υπογράψει ένα τυχόν ευρωπαϊκό μνημόνιο, διότι θα σήμαινε, απλώς, την επιβεβαίωση δεσμεύσεων που έχει ήδη λάβει”.

Διαβάστε
Η τρόικα έχει αποδεκτεί το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση – Μοναδικά αγκάθια τα ισοδύναμα και οι δόσεις στον φόρο εισοδήματος

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα