Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εναντίον του, η εκκλησία εναντίον του, ο ευρωπαϊκός Τύπος εναντίον του αλλά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ήδη ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία. Φυσικά από τα ΜΜΕ που του ανήκουν.
«Θα πάμε στις εκλογές με το σύμβολο Φόρτσα Ιτάλια. Υποψήφιοι θα είναι ξανά μόλις ένα 10% εκ των σημερινών βουλευτών μας», δήλωσε επίσης ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Από το Canale 5 ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση Μόντι ότι εφαρμόζει πολιτικές που υπαγορεύονται από τη Γερμανία και οι οποίες προκάλεσαν ύφεση στην Ιταλία, όσο και το Βερολίνο ότι εκμεταλλεύθηκε την κρίση για να χαμηλώσει το κόστος δανεισμού του εις βάρος άλλων χωρών.
“Η κυβέρνηση Μόντι ακολούθησε γερμανο-κεντρικές πολιτικές που η Ευρώπη προσπάθησε να επιβάλει σε άλλες χώρες και δημιούργησε μία κατάσταση κρίσης που είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που επικρατούσε όταν ήμαστε εμείς κυβέρνηση” , είπε.
«Το σπρεντ δεν μας ενδιαφέρει: είναι μια απάτη, ένα ψεύτικο εύρημα», είπε ο «καβαλιέρε» και πρόσθεσε ότι όσο ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, ήταν ένας από τους δυο με τρεις πιο έγκυρους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ευρώπης, διότι προέρχεται από τον χώρο της εργασίας!
«Όσο ήμουν πρωθυπουργός, εναντιώθηκα στις γερμανικές απαιτήσεις σαν κι εκείνες που έφεραν την Ελλάδα στο όριο του εμφυλίου πολέμου», υποστήριξε.
Για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, ο Μπερλουσκόνι στάθηκε στο εξής: «η Γερμανία αποφάσισε να κάνει κάτι προς όφελός της, δίνοντας εντολή στις τράπεζές της να πουλήσουν όλα τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου. Εκείνη την στιγμή, τα αμερικανικά κυρίως ταμεία κερδοσκοπικών επενδύσεων, σκέφτηκαν ότι αφού η Γερμανία ξεκίνησε να πουλά, κάτι δεν πάει καλά, και άρχισαν όλοι να πωλούν.
Οι επενδυτές θεώρησαν λοιπόν ότι για να επενδύσουν στο δημόσιο χρέος μας, έπρεπε να προφυλαχθούν από τον θεωρητικό μόνο κίνδυνο που διέτρεχαν ζητώντας επιτόκιο 14% από την Ελλάδα, 7% από την Πορτογαλία και 6% από την Ιταλία».
Όλα αυτά ενώ ο Μάριο Μόντι δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά στο πολιτικό του μέλλον. Οι Financial Times έγραψαν ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με κεντρώες παρατάξεις που τον παρακινούν να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Φεβρουαρίου.
Την Τρίτη, πάντως, αρνήθηκε να απαντήσει για τις προθέσεις του. Ωστόσο δεν έκρυψε ότι θέλει να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν πολιτικό ρόλο με όποια ιδιότητα και ένα έχει μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Ακούγεται πως ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός καλοβλέπει τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.
“Η πολιτική είναι πάνω απ΄ όλα ζήτημα πολιτισμού που συνίσταται στο να δίνει κανείς κατευθύνσεις στις απόψεις των ανθρώπων…Πιστεύω ότι αυτό το έκανα όταν ήμουν καθηγητής, προσπαθώ να το κάνω τώρα , στη σύντομη περίοδο της πρωθυπουργίας μου, είμαι βέβαιος ότι όποια ιδιότητα και να έχω στο μέλλον, θα συνεχίσω να το κάνω”, είπε στο δίκτυο RAI της δημόσιας τηλεόρασης. “Όσο για τα υπόλοιπα…”, είπε αφήνοντας ανολοκλήρωτη τη φράση του.
Στελέχη του ιταλικού κέντρου θεωρούν ότι ο Μάριο Μόντι θα δώσει την απάντησή του για το θέμα σε μερικές μέρες. Εάν αποφασίσει να είναι υποψήφιος, αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει το 30%, έπεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντρο-δεξιό κόμμα του Μπερλουσκόνι. Τα κεντρώα κόμματα συγκεντρώνουν 15%-25% των ψήφων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Λάθος” χαρακτηρίζουν οι Ιταλοί την κίνηση του Μπερλουσκόνι – Μόντι για πρόεδρο θέλει το 36%
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολιτική κρίση στην Ιταλία – Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν Μόντι
Ο Μπερλουσκόνι τρομάζει τους Ευρωπαίους
Η ειρωνία του Φαμπιούς για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
“Ο Μπερλουσκόνι αποτελεί απειλή για την Ευρώπη και την Ιταλία”