Κόσμος

NASA: To Perseverance ξεκινά την αναζήτηση ζωής στον πλανήτη Άρη – Δείτε την πορεία του

Το rover Perseverance της NASA, που έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο στον πλανήτη Άρη, σήμερα (17.05.2022) ξεκινά ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της αποστολής του. Πρόκειται να προσεγγίσει σε ένα αρχαίο δέλτα στον κρατήρα όπου προσγειώθηκε και θα εξετάσει βράχους που φαίνεται να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουν στοιχεία ζωής.

Επιστρέφοντας, το Perseverance της NASA θα συλλέξει μερικούς από αυτούς τους βράχους και θα τοποθετήσει τα δείγματα στη βάση του δέλτα. Τα δείγματα πρόκειται να ανακτηθούν από μεταγενέστερες αποστολές και στόχος είναι αυτό το υλικό αυτό να έχει έρθει στη Γη τη δεκαετία του 2030 για λεπτομερή επιθεώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι το rover Perseverance της NASA είχε προσεδαφιστεί φέτος τον Φεβρουάριο στον κρατήρα Jezero, μια περιοχή που πιθανότατα φιλοξενούσε μια λίμνη κι ένα δέλτα ποταμού πριν δισεκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι, όταν αναλύσουν αυτά τα δείγματα, θα βρουν ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Μπορείτε να παρακολουθείτε εδώ την πορεία του rover Perseverance της NASA

«Το δέλτα στον κρατήρα Jezero είναι ο κύριος αστροβιολογικός στόχος του Perseverance», δήλωσε η αναπληρώτρια επιστήμονας του έργου, Dr Katie Stack Morgan, μιλώντας στο BBC News. «Αυτοί είναι οι βράχοι που πιστεύουμε ότι πιθανότατα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να περιέχουν σημάδια αρχαίας ζωής και μπορούν επίσης να μας πουν για το κλίμα του Άρη και πώς αυτό έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου», σημείωσε.

Στην περίπτωση του Jezero, οι επιστήμονες θεωρούν ότι πιθανότατα μια λίμνη σε μέγεθος κρατήρα υπήρχε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. «Τα ποτάμια που ρέουν στο δέλτα θα φέρουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι χρήσιμα για τη ζωή και στη συνέχεια το λεπτόκοκκο ίζημα που φέρεται και εναποτίθεται με υψηλό ρυθμό είναι καλό για διατήρηση», εξήγησε στο BBC News ο επιστήμονας της αποστολής καθηγητής Sanjeev Gupta από το Imperial College London. «Επίσης, αν υπάρχει ζωή στην ενδοχώρα, αυτή μπορεί να κατέβει στον ποταμό και να συγκεντρωθεί στο δέλτα», πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο:

«Το rover έχει μια καταπληκτική σειρά οργάνων που μπορούν να μας πουν για τη χημεία, την ορυκτολογία και τη δομή του δέλτα, εξετάζοντας τα ιζήματα μέχρι την κλίμακα ενός κόκκου αλατιού», δήλωσε ο επιστήμονας της αποστολής, καθηγητής Briony Horgan από το Πανεπιστήμιο Purdue, μιλώντας στο BBC News.

«Θα μάθουμε για τη χημεία αυτής της αρχαίας λίμνης, αν τα νερά της ήταν όξινα ή ουδέτερα, αν ήταν κατοικήσιμο περιβάλλον και τι είδους ζωή θα μπορούσε να υποστήριζε. Για να είμαστε ξεκάθαροι, κανείς δεν ξέρει αν ξεκίνησε ποτέ η ζωή στον Άρη, αλλά, αν το έκανε, οι τρεις ή τέσσερις βράχοι που επιλέγει το Perseverance να εξετάσει στο δρόμο της επιστροφής προς τον κρατήρα θα μπορούσαν να είναι αυτοί που θα μας το αποκαλύψουν», προσθέτει ο καθηγητής Briony Horgan. 

Η NASA, μαζί με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού των αποστολών που απαιτούνται, ωστόσο έχει ακόμα πολλά χρόνια δουλειάς μπροστά της.

Δείτε φωτογραφίες από την αποστολή:

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή φωτογραφιών: NASA (mars.nasa.gov)

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα