Πέμπτη, 15 Αυγ.
30oC Αθήνα

NASA: Αστροναύτες πήγαν στο διάστημα για 8 ημέρες και ίσως μείνουν 8 μήνες – Χάλασε το διαστημόπλοιό τους

NASA: Αστροναύτες πήγαν στο διάστημα για 8 ημέρες και ίσως μείνουν 8 μήνες – Χάλασε το διαστημόπλοιό τους
Φωτογραφία: Reuters

Οι αστροναύτες της NASA, Sunita Williams και Barry ‘Butch’ Wilmore εκτοξεύτηκαν στο διάστημα στις 5 Ιουνίου του 2024 για μια αποστολή που αναμένετο να διαρκέσει οκτώ ημέρες – και ήδη βρίσκονται στο διάστημα για περισσότερο από δύο μήνες. 

Το διαστημόπλοιο της NASA που μετέφερε εκεί τους αστροναύτες- το Starliner της Boeing – αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα που ανέκοψαν την επιστροφή τους στη Γη

Οι αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι το δίδυμο θα μπορούσε να παραμείνει σε τροχιά για οκτώ μήνες αν δεν μπορέσουν να επιστρέψουν με το Starliner

Το Starliner εξακολουθεί να είναι το όχημα έκτακτης ανάγκης εάν οι αστροναύτες χρειαστεί να επιστρέψουν στη Γη, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA.

Το πλήρωμα δεν κινδυνεύει, αλλά θα μπορούσαν να παραμείνουν στον σταθμό μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025.

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση που έγινε σήμερα  (14.08.2024), η NASA θα αποφασίσει για την επιστροφή των αστροναυτών, μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικών Επιχειρήσεων, Ken Bowersox, οι δυο αστροναύτες είναι «καλά απασχολημένοι» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Ξέρω ότι αν ήμουν στη θέση τους θα ήμουν πραγματικά ευτυχής που βρίσκομαι εκεί», τονίζει. «Θα ήμουν ευτυχής να έχω τον επιπλέον χρόνο».

Απολαμβάνουν το περιβάλλον, γράφει το BBC, «τρώνε αυτό το υπέροχο διαστημικό φαγητό» και μπορούν να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο, πρόσθεσε.

«Ξέρω ότι εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το διάστημα, αλλά είμαι σίγουρος ότι ανυπομονούν για μια απόφαση, όπως και οι υπόλοιποι από εμάς».

Οι αξιωματούχοι της NASA λένε ότι θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα και θα επανεξετάσουν την ετοιμότητα της πτήσης.

Ο Joe Acaba, επικεφαλής αστροναύτης της NASA, υπογράμμισε ότι αστροναύτες όπως η Sunita Williams και ο Butch Wilmore «ξεκινούν αποστολές με πλήρη επίγνωση των διαφόρων σεναρίων και αποτελεσμάτων που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα».

Ακόμα πρόσθεσε ότι οι αστροναύτες υποβάλλονται σε αυστηρή εκπαίδευση για να διασφαλίσουν ότι είναι διανοητικά και σωματικά προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν σε κάθε αποστολή.

«Αυτή η αποστολή ήταν μια δοκιμαστική πτήση… γνώριζαν ότι αυτή η αποστολή μπορεί να μην ήταν τέλεια», τόνισε.

Η ανθρώπινη διαστημική πτήση είναι εγγενώς επικίνδυνη και ως αστροναύτες το αποδεχόμαστε ως μέρος της δουλειάς».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις