Πριν από περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, δύο τεράστια φαράγγια σχηματίστηκαν στο φεγγάρι σε διάστημα μικρότερο των 10 λεπτών, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι εξαιρετικοί σχηματισμοί, καθένας από τους οποίους είναι συγκρίσιμος σε μέγεθος με το φαράγγι Γκραν Κάνιον, είναι κρυμμένοι στην άλλη πλευρά του φεγγαριού – την πλευρά που κοιτάζει πάντα μακριά από τη Γη – κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο, όπου η αποστολή Artemis III της NASA στοχεύει να προσεδαφίσει ανθρώπους στα τέλη του 2026, σημειώνει το CNN.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόκειται για τα Vallis Schrödinger που έχει μήκος 270 χιλιόμετρα και βάθος 2,7 χιλιόμετρα και το Vallis Planck με μήκος 280 χιλιόμετρα και βάθος 3,5 χιλιόμετρα.
Τα σεληνιακά φαράγγια αποτελούν και τα δύο μέρος της ευρύτερης λεκάνης πρόσκρουσης Schrödinger, όπου ένα αντικείμενο που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί προσέκρουσε στο φεγγάρι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η κολοσσιαία πρόσκρουση πιθανώς οδήγησε και στη δημιουργία των φαραγγιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (04.02.2025) στο περιοδικό Nature Communications.
Η ενέργεια που απελευθερώθηκε και δημιούργησε τα φαράγγια ήταν 1.200 έως 2.200 φορές ισχυρότερη από την ενέργεια της πυρηνικής έκρηξης που κάποτε σχεδιαζόταν για την εκσκαφή μιας δεύτερης διώρυγας του Παναμά, εκτιμούν οι συγγραφείς της μελέτης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μελλοντικές αποστολές θα μπορούσαν να επισκεφθούν τη λεκάνη και να πάρουν δείγματα πετρωμάτων για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη σκοτεινή προέλευση και την ιστορία του φεγγαριού. Η μελέτη του φεγγαριού θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει ποιες ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν στις αρχές του ηλιακού συστήματος, καθώς αστεροειδείς και άλλα βραχώδη συντρίμμια συγκρούονταν με πλανήτες και φεγγάρια.
«Το αρχείο του πρώιμου βομβαρδισμού του ηλιακού συστήματος έχει διαγραφεί από τη Γη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. David Kring, επικεφαλής επιστήμονας στο Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο, ένα ινστιτούτο της Ένωσης Διαστημικών Ερευνών των Πανεπιστημίων.
«Καταστράφηκε από τη διάβρωση, την τεκτονική των πλακών και άλλες γεωλογικές διεργασίες. Αν θέλουμε (να) κατανοήσουμε πώς τα γεγονότα πρόσκρουσης επηρέασαν την πρώιμη Γη, πρέπει να συλλέξουμε δείγματα από μέρη της Σελήνης όπως η λεκάνη Σρέντινγκερ και τα φαράγγια της», σημείωσε.