Site icon NewsIT
22:43 | 25.04.23

NASA: Καταδικάζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά θέλουμε την ρωσική συνεργασία στο Διάστημα

NASA: Καταδικάζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά θέλουμε την ρωσική συνεργασία στο Διάστημα

A NASA photo shows a SpaceX Dragon capsule as it is released from the International Space Station in this image released to social media on May 11, 2016. Courtesy NASA/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY - TM3EC5B0S4B01

Newsit Newsroom

Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον καταδίκασε σήμερα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο τόνισε πως ελπίζει ότι Ρώσοι και Αμερικανοί θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέχρι να παροπλιστεί.

Η αμερικανορωσική διαστημική συνεργασία τέθηκε εν αμφιβόλω μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos αιφνιδίασε τη NASA, ανακοινώνοντας πέρσι τον Ιούλιο ότι η Μόσχα σκόπευε να σταματήσει τη συνεργασία της στον διαστημικό σταθμό «μετά το 2024». Μία ημέρα αργότερα όμως η NASA είπε ότι η Roscosmos θέλει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.

Ο Νέλσον, που βρίσκεται στην Οτάβα για να παρουσιάσει τη διαστημική αποστολή Artemis II, στην οποία μετέχει και ένας Καναδός αστροναύτης, υπενθύμισε ότι ΗΠΑ και ΕΣΣΔ συνεργάζονταν στο διάστημα ακόμη και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και αναμένει ότι αυτή η συνεργασία με τη Μόσχα θα συνεχιστεί παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Διαφωνούμε πλήρως» με τον πόλεμο του Πούτιν που «σφάζει ανθρώπους και εισβάλει σε μια αυτόνομη, κυρίαρχη χώρα», είπε ο Νέλσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. Όμως «η συνεργασία στον ISS συνεχίζεται με επαγγελματικό τρόπο μεταξύ αστροναυτών και κοσμοναυτών, χωρίς εμπόδια. Και αναμένω ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας», πρόσθεσε.

Ο ISS τέθηκε σε τροχιά το 1998 και λειτουργεί συνεχώς από τον Νοέμβριο του 2000, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και έντεκα ευρωπαϊκών χωρών. Η NASA σχεδιάζει να τον παροπλίσει τον Ιανουάριο του 2031.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version