Κόσμος

NATO: Στις ΗΠΑ αναλογεί το 70% των στρατιωτικών δαπανών

Τα 30 κράτη μέλη του NATO ξόδεψαν ποσό που υπολογίζεται πως ανήλθε σε 1,2 τρισεκ. δολάρια για την άμυνα το 2022, ποσό αυξημένο κατά 2,2% σε πραγματικές τιμές σε σύγκριση με το 2021. Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του λογαριασμού.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη (21.03.2023). Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε τους αριθμούς αυτούς δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση της συμμαχίας, που δείχνει πως στις ΗΠΑ αναλογεί το 70% των στρατιωτικών δαπανών της.

«Σ’ έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, οι σύμμαχοι ολοένα περισσότερο βλέπουν το 2% του ΑΕΠ που δαπανούν για την άμυνα ως βάση, όχι ως οροφή», εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στον πρόλογο του κειμένου.

Το υπόλοιπο 30% αναλογεί στον Καναδά και σε ευρωπαϊκές χώρες μέλη. Η αναλογία αυτή δεν μεταβλήθηκε σημαντικά, παρά την αμερικανική πίεση στους ευρωπαίους εταίρους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολαταύτα, η ετήσια έκθεση του NATO εξαίρει τις ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά διότι αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες «για όγδοη συναπτή χρονιά».

Επτά από τα τριάντα κράτη μέλη έφθασαν ή ξεπέρασαν το όριο του 2% του ΑΕΠ για τις στρατιωτικές δαπάνες τους το 2022, από 8 το 2021 και 11 το 2020.

Ωστόσο μόλις τρία κράτη κάλυπταν το όριο το 2014, όταν τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να αυξήσουν ταχύτερα τις δαπάνες τους μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

Η Ελλάδα κατέγραψε τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες από κάθε άλλη χώρα της συμμαχίας το 2022 κατ’ αναλογία προς το ΑΕΠ (3,54%), ήταν από αυτή την άποψη υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ (3,46%). Ακολούθησαν η Λιθουανία, η Πολωνία, η Βρετανία, η Εσθονία και η Λετονία. Η Γερμανία παραμένει αρκετά πίσω (1,49%), παρά το ότι τον Φεβρουάριο του 2022 ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανήγγειλε πως η χώρα θα δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα κάθε χρόνο, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για λόγους σύγκρισης, στις ΗΠΑ αναλογεί το 54% του ΑΕΠ των 30 χωρών-μελών του NATO.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 200 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 200 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ο Πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε την Ελλάδα και οι απόψεις του ενοχλούσαν» λέει ο πάτερ Τζούλιο για τον Ποντίφικα
Ο πάτερ Τζούλιο Γκραμένια, ο οποίος είναι εφημέριος του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Φραγκίσκου, στους Αγίους Αναργύρους, που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, μίλησε για την σημαντική απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1