Το κινεζικό μπαλόνι που πέταγε στον ουρανό των ΗΠΑ και το κατέρριψε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας, ήταν πράγματι κατασκοπευτικό, αφού μπόρεσε να συλλέξει πληροφορίες από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και να μεταδώσει τις πληροφορίες στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, αποκαλύπτουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Όπως αναφέρει το NBC, επικαλούμενο δύο νυν Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και έναν πρώην, το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας που πέταξε στις ΗΠΑ μπόρεσε να συγκεντρώσει ευαίσθητες πληροφορίες από διάφορες τοποθεσίες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να το εμποδίσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους αξιωματούχους, η Κίνα μπορούσε να «πιλοτάρει» το μπαλόνι και να το περνάει πολλές φορές μέσα στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από ορισμένες τοποθεσίες, κάνοντας μέχρι και «8άρια» κάποιες φορές για να καταφέρει να μαζέψει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί.
Αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονταν στην Κίνα σε πραγματικό χρόνο και αποτελούν ηλεκτρονικά ή ραδιοφωνικά σήματα από οπλικά συστήματα, επικοινωνίες μεταξύ του προσωπικού της εκάστοτε στρατιωτικής βάσης. Όμως, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, δεν μπόρεσε να τραβήξει εικόνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ίδιοι εξήγησαν ότι η Κίνα θα μπορούσε να είχε συγκεντρώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες από τις ευαίσθητες τοποθεσίες που παρακολουθούσε, αν δεν είχε επέμβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να εμποδίσει την ικανότητά του να λαμβάνει τα σήματα από τα οπλικά συστήματα και τις συνομιλίες.
Στο αίτημα του NBC προς το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για κάποιο σχόλιο σχετικά με τις νέες αποκαλύψεις, οι αξιωματούχοι παρέπεμψαν τους ρεπόρτερ στα σχόλια που έκαναν τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι το μπαλόνι είχε «περιορισμένες ικανότητες» για να συλλέγει πληροφορίες.
Από τη μεριά της, η Κίνα είχε δηλώσει ότι το μπαλόνι δεν ήταν κατασκοπευτικό αλλά πολιτικό και ότι είχε παρασυρθεί από ανέμους στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Μάλιστα, είχε και μηχανισμό αυτοκαταστροφής που θα μπορούσε να είχε ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως από την Κίνα, αλλά οι αξιωματούχοι στο NBC είπαν ότι δεν έχουν εξακριβώσει αν αυτό δεν συνέβη επειδή ο μηχανισμός δυσλειτουργούσε ή επειδή η Κίνα αποφάσισε απλά να μην τον ενεργοποιήσει.
Το μπαλόνι μπήκε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από την Αλάσκα στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είπε ότι το παρακολουθούσε καθώς αυτό κινείται. Μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες, το μπαλόνι πετούσε πάνω από τη Μοντάνα — συγκεκριμένα πάνω από την αεροπορική βάση Malmstrom, όπου οι ΗΠΑ αποθηκεύουν ορισμένα από τα πυρηνικά τους μέσα.
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το μπαλόνι στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας και οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναλύουν τα συντρίμμια που ανασύρθηκαν. Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να ανακατασκευάσουν το μπαλόνι από τα συντρίμμια που ανέκτησαν, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει.
Με πληροφορίες από NBC / Φωτογραφίες: Reuters