Το Πεντάγωνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μερικής αποχώρησης στρατιωτικών δυνάμεων από την Ανατολική Ευρώπη. Αυτό αναφέρει σε σημερινό (08.04.25) δημοσίευμα το NBC News, το οποίο επικαλείται έξι αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους που είναι ενήμεροι για το θέμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το NBC, το σχέδιο για την απόσυρση έως και 10.000 στρατιωτών από την Ανατολική Ευρώπη που εξετάζουν ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, προκαλεί και στις δύο ηπείρους ανησυχία ότι θα ενθαρρύνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι υπό εξέταση μονάδες αποτελούν μέρος του προσωπικού των 20.000 που ανέπτυξε η κυβέρνηση Μπάιντεν το 2022 για να ενισχύσει την άμυνα των χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Οι αριθμοί εξακολουθούν να συζητούνται, αλλά η πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απομάκρυνση έως και των μισών δυνάμεων που έστειλε ο Μπάιντεν.
Οι εσωτερικές συζητήσεις για τη μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Ρουμανία και την Πολωνία έρχονται σε μία περίοδο που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Οι έξι αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία, περιέγραψαν πολλές λεπτομέρειες της πρότασης που δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως στο NBC News. Εάν το Πεντάγωνο υιοθετήσει την πρόταση, θα ενισχύσει τους φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείπουν τους μακροχρόνιους συμμάχους τους στην Ευρώπη που βλέπουν τη Ρωσία ως αυξανόμενη απειλή, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Ρώσοι θα «αξιολογήσουν τη μείωση των αμερικανικών δυνάμεων ως αποδυνάμωση της αποτροπής και θα αυξήσουν την προθυμία τους να αναμειχθούν με διάφορους τρόπους σε όλο το φάσμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Seth Jones, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά τους, επιτρέποντας στις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρώσουν τους στρατιωτικούς πόρους τους στην Κίνα και σε άλλες προτεραιότητες.
Pentagon considering withdrawing up to 10,000 US troops from Eastern Europe, – NBC
— MAKS 24 (@Maks_NAFO_FELLA) April 8, 2025
The US is considering a proposal to reduce troop levels in Poland and Romania as Trump seeks a ceasefire with Putin. If the move is made, it could signal a US retreat from Europe. pic.twitter.com/sZA8ERtnCI
Όπως υπενθυμίζει το NBC, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως υπουργός Άμυνας, ο Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο ότι «οι σκληρές στρατηγικές πραγματικότητες εμποδίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να επικεντρωθούν κυρίως στην ασφάλεια της Ευρώπης». Αντ ‘αυτού, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επικεντρωθούν στην εξασφάλιση των νότιων συνόρων τους και στην αντιμετώπιση της Κίνας, δήλωσε ο Χέγκσεθ.
«Ο πρόεδρος επανεξετάζει συνεχώς τις προτεραιότητες για να βεβαιωθεί ότι κρατά πρώτη την Αμερική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Μπράιαν Χιουζ σε δήλωσή του στο NBC News.
Καθώς το Πεντάγωνο υφίσταται περικοπές στον προϋπολογισμό υπό τον Τραμπ, η συρρίκνωση του αποτυπώματος του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα απελευθερώσει πόρους, ενδεχομένως για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, την οποία αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι βλέπουν ως υψηλότερη στρατηγική προτεραιότητα. Η ακύρωση της ανάπτυξης μάχιμων μονάδων στην Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να εξοικονομήσει χρήματα για τον στρατό, ο οποίος προσπαθεί να ενισχύσει τις επενδύσεις σε καινοτόμο εξοπλισμό και όπλα.
Περίπου 80.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην Ευρώπη. Μετά την έναρξη του πολέμου από τη Ρωσία, οι νομοθέτες και από τα δύο κόμματα υποστήριξαν μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, θεωρώντας το ως ένα σημαντικό μήνυμα προς τον Πούτιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στην υπεράσπιση αυτών των κρατών.
Αλλά ο Τραμπ έκανε εκστρατεία με την υπόσχεση να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο και τώρα πιέζει για κατάπαυση του πυρός. Έχει υιοθετήσει μια πολύ διαφορετική στάση απέναντι στην Ουκρανία από εκείνη του Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε να παράσχει όπλα και άλλη βοήθεια στο Κίεβο «όσο χρειαστεί» για να επικρατήσει.
Κατά το NBC News, ο Τραμπ έχει πιέσει την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις εκ των προτέρων. Ανέστειλε τη στρατιωτική βοήθεια και τη βοήθεια πληροφοριών για μια εβδομάδα μετά από μια δημόσια σύγκρουση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δεν έχει αναλάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.
Ο Ben Hodges, απόστρατος στρατηγός τριών αστέρων που επέβλεπε τον στρατό στην Ευρώπη, αναρωτήθηκε τι είδους ανάλυση έγινε για να οδηγήσει τους αξιωματούχους να εξετάσουν την πρόταση για απόσυρση στρατευμάτων στην περιοχή.
«Θα έχετε πολύ λιγότερη αποτρεπτική ικανότητα», δήλωσε ο Hodges. «Τώρα η Πολωνία προφανώς αυξάνει τις δυνατότητές της, το ίδιο η Ρουμανία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες επίσης ενισχύονται, αλλά αυτό (σσ η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων) θα είναι ένα κενό που θα πρέπει να καλυφθεί».
Η Ρωσία επιδιώκει μια σημαντική ανοικοδόμηση και μεταρρύθμιση του στρατού της, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της αύξησης της παραγωγής όπλων, σύμφωνα με μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Δανίας που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο.
Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει ή παγώσει σε μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η Ρωσία θα είναι σε θέση να διεξάγει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Ανατολική Ευρώπη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εάν το ΝΑΤΟ αποτύχει να ενισχύσει την άμυνά του, ανέφερε η ίδια έκθεση.
Πηγή: Onalert.gr