Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο. Νωρίτερα, η Δαμασκός αποδέχθηκε την πρόταση αυτή δια στόματος του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
«Διεξαγάγαμε ένα πολύ καρποφόρο γύρο συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών (της Ρωσίας) Σεργκέι Λαβρόφ χθες (Δευτέρα), και εκείνος πρότεινε μία πρωτοβουλία η οποία σχετίζεται με τα χημικά όπλα. Και το απόγευμα συμφωνήσαμε στη ρωσική πρωτοβουλία», φέρεται να είπε ο Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στην Δούμα, τη ρωσική κάτω βουλή.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συμφώνησε ότι αυτό θα «αναιρέσει τη βάση για μια Αμερικανική επίθεση», σύμφωνα με το πρακτορείο.
Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σχετικά με την πρόταση να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20), την εβδομάδα που πέρασε.
«Το θέμα αυτό συζητήθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Δεν διευκρίνισε ποιος έθεσε πρώτος το θέμα, ούτε θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Ο Ομπάμα είχε ήδη αναφέρει χθες βράδυ, στο πλαίσιο μιας συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο PBS, πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόταση αυτή.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιφυλακτική με την πρόταση των Ρώσων, μέχρι να βεβαιωθεί ότι είναι σοβαρή.
“Μελετάμε την πρόταση με ενδιαφέρον. Χαιρετίζουμε κάθε πρόταση που μπορεί να μειώσει τη βία στη Συρία”, δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
“Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία (…) αλλά πρέπει πρώτα να μάθουμε τις λεπτομέρειες της πρότασης, αν είναι σοβαρή και μπορεί να εφαρμοστεί”, πρόσθεσε ο Μαν, διευκρινίζοντας πως αυτή τη στιγμή εξετάζεται η επίσημη αντίδραση της ΕΕ.
Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου την αποδέσμευση αρωγής 58 εκατ. ευρώ προς το Λίβανο για να βοηθηθεί η χώρα αυτή να αντιμετωπίσει τη συρροή των σύρων προσφύγων. Ο Λίβανος είναι η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση, καθώς υποδέχθηκε περισσότερους από 680.000 πρόσφυγες σε σύνολο 1,9 εκατομμυρίου, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
“Αποτελεσματικό και στέρεο σχέδιο”
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία εργάζεται για να ετοιμάσει ένα «αποτελεσματικό, σταθερό» σχέδιο για να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο και συζητά τις λεπτομέρειές του με την Δαμασκό.
Ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε άλλες κυβερνήσεις σύντομα κι ότι η πρόταση της Μόσχας, την οποία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα, δεν είναι αποκλειστικά ρωσική αλλά προέκυψε κι από επαφές με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
«Η ρωσική πλευρά εργάζεται τώρα για να εκπονήσει ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, ακριβές, σταθερό, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές αυτή τη στιγμή με τη συριακή πλευρά», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στο μεταξύ, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Κίνας Χονγκ Λέι δήλωσε ότι η χώρα του «καλωσορίζει και υποστηρίζει την πρόταση» της Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, αφού αυτή «είναι προς όφελος της άμβλυνσης της έντασης στη Συρία, της πολιτικής διευθέτησης του συριακού προβλήματος και προς όφελος της διατήρησης της ειρήνης στη Συρία και στην περιφέρεια», και πρόσθεσε πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να το εξετάσει θετικά».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ρωσικής πρότασης να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και κάλεσε να υπάρξει μια «πολιτική λύση» στη σύρραξη. Πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας επρόκειτο να εκδοθεί μια επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης της ρωσικής πρωτοβουλίας.
Οι μοναρχίες του Κόλπου κάλεσαν από πλευράς τους για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να λάβει τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα σε βάρος των δραστών αυτού του εγκλήματος (της επίθεσης με χημικά όπλα), η ευθύνη για το οποίο ανήκει στο συριακό καθεστώς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Human Rights Watch: Ο Άσαντ πίσω από την επίθεση με χημικά
Όλα τα σενάρια για τη Συρία σ΄ένα διάγραμμα
Η γκάφα του Κέρι, η (νέα) διπλωματική ήττα Ομπάμα και η… ειρήνη στη Συρία