Κόσμος

Νέες συγκρούσεις στην Ταχρίρ – Στα άκρα ο πόλεμος Μόρσι-δικαστών (VIDEO)

Για άλλη μια φορά, η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου γίνεται σύμβολο της εξέγερσης των Αιγυπτίων. Το φιτίλι άναψε διάταγμα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που του παραχωρεί εξουσίες... Φαραώ.

Για άλλη μια φορά, διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν, με τους μεν να κάνουν χρήση δακρυγόνων και τους δε να πετούν πέτρες.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλές ημέρες στην πλατεία-σύμβολο του Καϊρου σε μία προσπάθεια να πείσουν τον πρόεδρο να ανακαλέσει το διάταγμα.

Η κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μόρσι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διευρύνονται οι εξουσίες του και καθίσταται ο ίδιος σχεδόν απρόσβλητος. Επιπλέον το διάταγμα δίνει ασυλία στη συντακτική εθνοσυνέλευση και διατάζει την επανεκδίκαση υποθέσεων αξιωματούχων του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Το διάταγμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους πολέμιους του Μόρσι σε πολλά σημεία της χώρας.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας με αφορμή το διάταγμα στην πόλη Αλ Μάλα αλ Κούμπρα στο Δέλτα του Νείλου, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το διάταγμα παραχωρεί στον Μόρσι “δικτατορικές” εξουσίες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι “προσωρινά” και στοχεύουν στην προστασία της “επανάστασης” από την οποία απομακρύνθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Συνταγματικό Συμβούλιο της Αιγύπτου κατηγόρησε τον Μόρσι ότι συμμετέχει σε μια εκστρατεία εναντίον του, κλιμακώνοντας την ένταση ανάμεσα στον ισλαμιστή ηγέτη και μέρος του δικαστικού σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες ταραχές στην Αίγυπτο

Τρεις αστυνομικοί νεκροί από τα πυρά ενόπλων στην Αίγυπτο

Πλήθος ανδρών επιτέθηκε σε γυναίκα ρεπόρτερ του France 24 την ώρα που ήταν στον αέρα! (BINTEO)

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από 100.000 διαδηλωτές σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη κατά του Ισπανού πρωθυπουργού που κατηγορείται για διαφθορά - «Πέδρο Σάντσες παραιτήσου»
Το σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Μαφία ή Δημοκρατία». Εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη εκτίμησε ότι στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος 45.000- 50.000 άνθρωποι
Ο Alberto Nunez Feijoo, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Maria Aznar ποζάρουν για μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez, με το σύνθημα «Μαφία ή Δημοκρατία» στη Μαδρίτη
1
Η Ουκρανία ανακοινώνει ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία την «ερχόμενη εβδομάδα»
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου - στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από κάθε πλευρά- ήταν το μόνο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη
Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου αγκαλιάζει τη γυναίκα του καθώς επιστρέφει μετά από ανταλλαγή, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία 2
Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να μην αφήσει το σκάφος Madleen να φτάσει στη Γάζα – Ανάμεσα στους επιβάτες του και η Γκρέτα Τούνμπεργκ
«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων στη Χαμάς τονίζει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας
Ένα drone δείχνει το πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας Madleen που κατευθύνεται προς τη Γάζα, το οποίο οργανώθηκε από τη διεθνή ΜΚΟ Freedom Flotilla Coalition, αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ακτών της Κατάνιας, Ιταλία 21