Σύμφωνα με τον Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού ένας στρατιώτης υπέκυψε. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές ποιος διέπραξε την επίθεση και ότι αυτή έγινε από μέλη «μιας άγνωστης δύναμης, πλήρως εξοπλισμένης και με καλυμμένα πρόσωπα».
«Ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε στο λαιμό και στην κλείδα. Τώρα έχουμε οχυρωθεί στο δεύτερο όροφο. Τα κεντρικά έχουν καταληφθεί και ο διοικητής έχει απαχθεί. Θέλουν να παραδώσουμε τα όπλα μας αλλά δε σκοπεύουμε να παραδοθούμε» ανέφερε ένας εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων.
«Οι απόπειρες κατάληψης στρατιωτικών μονάδων με την χρήση όπλων έχουν πολλαπλασιαστεί αυτές τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο Σεργκέι Γκαϊντούκ, επικεφαλής του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.
Στη Συμφερόπολη ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε πολλούς ένοπλους άνδρες να διεισδύουν σε μια ουκρανική βάση που είχαν περικυκλώσει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Μια ριπή από αυτόματο όπλο αντήχησε λίγο μετά από το εσωτερικό. Δύο ασθενοφόρα έφθασαν στο σημείο λίγο μετά, όμως ο φωτογράφος δε μπόρεσε να προσεγγίσει την είσοδο της βάσης.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκαϊντούκ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πολιορκήσει 38 ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία.
Μετά από το περισταικό αυτό, οι ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία πήραν εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους , ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. “Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους”, αναφέρει μια ανακοίνωση του υπουργείου.
Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του υπηρεσιακού προέδρου της χώρας.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του να οργανώσει κατεπείγουσα συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, μετά το αιματηρό επεισόδιο .
“Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου”, είπε ο Γιατσενιούκ, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση στην Κριμαία πέρασε σήμερα σε “στρατιωτική φάση”.
“Η σύγκρουση μετατρέπεται από πολιτική σε στρατιωτική εξαιτίας των Ρώσων στρατιωτών” είπε, σημειώνοντας ότι το “έγκλημα πολέμου” στο οποίο προέβησαν οι Ρώσοι δεν παραγράφεται.
Η Ρωσία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ήταν οι χώρες που είχαν εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας όταν υπογράφηκε, το 1994, το λεγόμενο “Μνημόνιο της Βουδαπέστης”.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στα τείχη του Κρεμλίνου, στην Κόκκινη Πλατεία, ότι η Κριμαία, η Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουκρανίας, επιτέλους επιστρέφει εκεί όπου ανήκει.
«Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν στις. . . δικές τους ακτές, στη βάση τους, στη Ρωσία!», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε ένα πλήθος που φώναζε ρυθμικά «Ρωσία!» και «Πούτιν!» λίγη ώρα αφότου υπέγραψε ένα κείμενο με το οποίο η χερσόνησος αυτή της Μαύρης Θάλασσας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Σεβαστούπολη της Κριμαίας είναι η βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Πούτιν έκλεισε την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία με το σύνθημα «Δόξα στη Ρωσία!».
Διαβάστε
Η Μόσχα απειλεί με αντίποινα την ΕΕ, μετά τις κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους
Βενιζέλος για Κριμαία: “Η εφαρμογή κυρώσεων είναι μήνυμα αποφασιστικότητας της ΕΕ”