Τρεις γυναίκες κρατούνταν φυλακισμένες σε ένα σπίτι στο νότιο Λονδίνο επι 30 χρόνια σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιάρντ!
Μετά από επιχείρηση που έγινε συνελήφθησαν ένας άνδρας και μια γυναίκα 67 ετών.
Σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιάρντ, μια Ομάδα Υποστήριξης Κακοποιημένων γυναικών (Freedom Charity), έλαβε ένα τηλεφώνημα – κραυγή βοήθειας – από ένα από τα θύματα πριν από έναν μηνα. Έλεγε ότι κρατείται παρά την θέλησή της επι 30 χρόνια!
Η Ομάδα Υποστήριξης ειδοποίησε την αστυνομία και άρχισαν οι έρευνες. Η αστυνομία εντόπισε το σημείο που κρατούνταν οι γυναίκες και μετά από λεπτούς χειρισμούς απελευθέρωσαν μια 69χρονη από την Μαλαισία, μια 57χρονη από την Ιρλαδία και μια 30χρονη βρετανίδα.
Η τελευταία, μάλιστα, δεν είχε ποτέ στη ζωή της επαφή με τον έξω κόσμο, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν γεννήθηκε μέσα στο σπίτι, όπου κρατούταν με τις άλλες δυο γυναίκες, στο Λάμπεθ.
“Πιστεύω ότι οι γείτονες δεν γνώριζαν τι συνέβαινε. Ήταν ένα συνηθισμένο σπίτι, σε ένα συνηθισμένο δρόμο”, είπε η Ανίτα Πρεμ, ιδρύτρια της Ομάδας Υποστήριξης.
Πώς τις ανακάλυψε η αστυνομία
Στον ιστότοπό της η Freedom Charity αναφέρει ότι βοηθά νεαρές κοπέλες να γλιτώσουν από αναγκαστικούς γάμους και από “βία για λόγους τιμής”. Η Πρεμ, είπε στο κανάλι Sky News ότι μία από τις γυναίκες, η 57χρονη Ιρλανδέζα, αποφάσισε να της τηλεφωνήσει αφού την είδε σε ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση.
“Αρχίσαμε να μιλάμε μαζί τους όποτε μπορούσαν, έπρεπε να το κανονίζουμε εκ των προτέρων. Μας έδωσαν συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες μπορούσαν να μιλήσουν. Σχεδιάσαμε το πώς θα έβγαιναν από το σπίτι και η αστυνομία ήταν σε ετοιμότητα”, πρόσθεσε.
“Είναι πέραν πάσης φαντασίας, είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στη Βρετανία, στο Λονδίνο, το 2013”, τόνισε η επικεφαλής της οργάνωσης. “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμπεριφέρονται έτσι σε ανθρώπους, είναι τόσο βάρβαρο. Όταν σου στερούν την ελευθερία δεν έχεις ζωή”, είπε. Όπως διευκρίνισε, το σπίτι όπου κρατούνταν οι “σκλάβες” ήταν “ένα συνηθισμένο κτίριο σε ένα συνηθισμένο δρόμο” και κατά πάσα πιθανότητα οι γείτονες δεν είχαν καταλάβει το παραμικρό όλα αυτά τα χρόνια.
“Προσπαθούσαν επί αρκετά χρόνια να βρουν έναν τρόπο να φύγουν”, συνέχισε, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Είναι και οι τρεις σε καλή κατάσταση αλλά “έχουν μπροστά τους μια δύσκολη πορεία για να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή”.
Και τα τρία θύματα φέρουν “βαθιά ψυχολογικά τραύματα” αλλά πλέον έχουν μεταφερθεί “σε ασφαλές μέρος”, ανακοίνωσαν οι αρχές.
“Επικροτούμε τις ενέργειες της Freedom Charity και συνεργαζόμαστε μαζί της για να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες που φαίνεται ότι κρατούνταν επί περισσότερα από 30 χρόνια”, δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής της μονάδας καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, Κέβιν Χάιλαντ.
“Ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με θέμα τους αναγκαστικούς γάμους και το έργο της Freedom Charity φαίνεται πως ήταν ο καταλύτης που ώθησε ένα από τα θύματα να τηλεφωνήσει ζητώντας βοήθεια και οδήγησε στη διάσωσή τους”, πρόσθεσε.
Στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο Χάιλαντ, ανέφερε: “Σήμερα το πρωί στις 7.30 συλλάβαμε 2 ανθρώπους σε ένα σπίτι στο Λάμπεθ. Ύστερα από ενδελεχή έρευνα, βρήκαμε το σπίτι, όπου κρατούνταν οι γυναίκες. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος”.
Πηγές: Daily Mail, Telegraph, BBC, Mirror
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ημερολόγια του τρόμου: Τι έγραφαν τα θύματα της απαγωγής στο Κλίβελαντ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αυτές φταίνε!» Το μυστηριώδες σημείωμα αυτοκτονίας του απαγωγέα του Κλίβελαντ