Κόσμος

Neuralink: Η ζωή του ανθρώπου που έλαβε το τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ

Ο 29χρονος Νόλαντ Άρμπο χρησιμοποιεί το εμφύτευμα εγκεφάλου της Neuralink του Έλον Μασκ για να στέλνει μηνύματα, να παίζει video games, να διαβάζει κόμικς στο διαδίκτυο και να μαθαίνει ιαπωνικά! 

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Νόλαντ Άρμπο, που έχει μείνει παράλυτος από τον λαιμό και κάτω λόγω ατυχήματος, έλαβε το εμφύτευμα εγκεφάλου N1, γνωστό και ως Telepathy, της Neuralink του Έλον Μασκ.

Η κεντρική μονάδα του εμφυτεύματος έχει μέγεθος και σχήμα κέρματος και τοποθετείται σε μια οπή που ανοίγεται στο κρανίο. Από την κεντρική μονάδα εξέχουν 64 νήματα, καθένα από τα οποία φέρει στην άκρη 16 ηλεκτρόδια.

Τα ηλεκτρόδια, τα οποία «ράβονται» στον εγκέφαλο από χειρουργικό ρομπότ της Neuralink, διαβάζουν την δραστηριότητα νευρώνων του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου, αρμόδιου για τον έλεγχο και τον συντονισμό των κινήσεων. Τα σήματα που συλλέγονται αποκωδικοποιούνται και μεταφράζονται σε κινήσεις ενός κέρσορα στην οθόνη.

Πέντε μήνες μετά, ο 29χρονος Άρμπο περιγράφει σε συνέντευξή του στο «Business Insider» πώς το τσιπ αυτό άλλαξε τη ζωή του, αλλά και τις παρενέργειες τις οποίες υπέστη.

Όπως αναφέρει, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για τους πιθανούς κινδύνους της εγχείρησης. Ωστόσο, δεν πτοήθηκε και ανησύχησε μόνο για την περίπτωση εγκεφαλικής βλάβης, ζητώντας από τους γονείς του εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, να τον άφηναν σε ίδρυμα.

«Είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στους ειδικούς που εργάζονταν πάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργικού προσωπικού και των νοσηλευτών. Ήταν όλοι τους άριστοι στον τομέα τους», λέει χαρακτηριστικά.

Η εγχείρηση ήταν επιτυχής, όμως εμφανίστηκε δυσλειτουργία ένα μήνα μετά, καθώς ορισμένα νήματα αποκολλήθηκαν από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των αποτελεσματικών ηλεκτροδίων.

«Διαπιστώθηκε πως ο εγκέφαλός μου κινήθηκε τρία χιλιοστά, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από ό,τι περίμεναν. Τα εξαρτήματα που κατασκεύασαν δεν προορίζονταν να το αντέξουν αυτό, γεγονός που τα έκανε να υποχωρήσουν λίγο», τονίζει ο 29χρονος.

Και προσθέτει: «Όταν έμαθα τι συνέβη, η αρχική μου αντίδραση ήταν να ρωτήσω αν ήθελαν να το αφαιρέσουν και να τοποθετήσουν ένα καινούργιο, αλλά αρνήθηκαν. Ήθελαν να δουν αν θα μπορούσαν να παρακάμψουν αυτό που συνέβη στο λογισμικό, πράγμα που τελικά έκαναν. Το χειρίστηκαν πολύ καλά».

Η νέα καθημερινότητα με το τσιπ εγκεφάλου

Περιγράφοντας την καθημερινότητά του, ο Νόλαντ Άρμπο δηλώνει ότι άλλαξε προς το καλύτερο η ποιότητα ζωής του, γιατί πλέον κάνει πράγματα που δεν μπορούσε πριν ή με καλύτερο τρόπο.

«Χρησιμοποιώ το εμφύτευμα, για να στέλνω μηνύματα σε ανθρώπους στο «X» ή στο Instagram, απαντώ σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παίζω video games, διαβάζω κόμικς στο διαδίκτυο και έχω πρόσβαση σε έναν ιστότοπο που χρησιμοποιώ, για να μαθαίνω ιαπωνικά. Το χρησιμοποίησα επίσης, για να κάνω κράτηση σε ξενοδοχείο, όταν επισκέφθηκα τα κεντρικά γραφεία της Neuralink», αποκαλύπτει.

«Μου επέτρεψε να επανασυνδεθώ με τον κόσμο, τους φίλους και την οικογένειά μου. Με έκανε καλύτερο και πιο ικανό», λέει

Επίσης, αναφέρεται σε ένα περίεργο περιστατικό, όταν μια φορά τον πήρε ο ύπνος, χωρίς να απενεργοποιήσει τον κέρσορα.

«Αποκοιμήθηκα για περίπου πέντε λεπτά, αλλά δεν το είχα απενεργοποιήσει, οπότε γκούγκλαρε μόνο του. Όταν ξύπνησα, υπήρχαν περίπου 10 διαφορετικές εφαρμογές ανοιχτές στον υπολογιστή», λέει.

Μιλώντας για τις συνεδρίες που κάνει διάρκειας τεσσάρων με οκτώ ωρών, στις οποίες συμμετέχουν ειδικοί της Neuralink και καταγράφουν την πορεία του, τονίζει:

«Μου επέτρεψε να επανασυνδεθώ με τον κόσμο, τους φίλους και την οικογένειά μου. Με έκανε καλύτερο και πιο ικανό να αλληλεπιδρώ με τους ανθρώπους, όπως στα social media», είπε ο άνδρας και σημείωσε πως «ένα από τα βασικά πράγματα που αναρωτιέσαι όταν είσαι τετραπληγικός, είναι το πόσο ανίσχυρος θα είσαι. Έτσι ήθελα να ανακτήσω όσο περισσότερο έλεγχο της ζωής μου μπορούσα».

«Από τότε που τοποθετήθηκε το εμφύτευμα της Neuralink τον Ιανουάριο, η ποιότητα της ζωής μου έχει βελτιωθεί σημαντικά. Από το ατύχημά μου και μετά, η εξεύρεση διαφορετικών τρόπων για να παραμείνω παραγωγικός ήταν μια δύσκολη μάχη. Η συσκευή μού επέτρεψε τελικά να γίνω πιο ανεξάρτητος», καταλήγει.

φωτογραφία: Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα