Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Νόμιμοι οι γάμοι ομοφυλοφίλων (και) με υπογραφή Ολάντ

Νόμιμοι οι γάμοι ομοφυλοφίλων (και) με υπογραφή Ολάντ

Το νόμο που ανοίγει το δρόμο για τους γάμους των ομοφυλοφίλων στη Γαλλία, μετά την απόρριψη της προσφυγής της αντιπολίτευσης στο Συνταγματικό Συμβούλιο, υπέγραψε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο νόμος δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ανοίγει και επίσημα το δρόμο για το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου στη Γαλλία.

Έτσι, η Γαλλία είναι πλέον η ένατη χώρα της Ευρώπης και η 14η παγκοσμίως που αναγνωρίζει το νομικό καθεστώς του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Η πρώτη τελετή γάμου τυπικά μπορεί να πραγματοποιηθεί δέκα ημέρες μετά την υπογραφή του Προέδρου, στις 28 Μαΐου.

Η υιοθέτηση του νόμου αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Φρανσουά Ολάντ, η οποία εκπληρώνεται μετά από κοινοβουλευτική μάχη και διαδηλώσεις.

«Είμαι σίγουρος πως αυτός ο νόμος δίνει ένα επιπρόσθετο δικαίωμα χωρίς αποκλεισμούς. Θα πρέπει να θεωρείται νόμος της συναίνεσης, της συμφιλίωσης και της προόδου», υποστήριξε ο κ. Ολάντ.

Η δεξιά αντιπολίτευση είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι ο νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα της Γαλλίας αλλά και το διεθνές δίκαιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ωστόσο, είχε επικυρώσει την Πέμπτη τον νόμο που δίνει το δικαίωμα σε πρόσωπα του ίδιου φύλου να παντρεύονται μεταξύ τους και να υιοθετούν παιδιά.

Η αναγνώριση του δικαιώματος των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην υιοθεσία παιδιών είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 60% των πολιτών στη Γαλλία τάσσεται υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων, αλλά το ποσοστό αυτό πέφτει στο 50% όταν πρόκειται για την υιοθεσία παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Γέμισε διαδηλωτές το Παρίσι κατά των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων – ΦΩΤΟ

Γαλλία: ΝΑΙ γερουσίας στους γάμους ομοφυλοφίλων

Ένα βήμα πριν τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων

Γαλλία: Νόμος του κράτους ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε