Κόσμος

Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «νίκησε» ακτιβιστές από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Μεξικό και είναι η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για το 2012.

Ανακοινώθηκε επίσημα από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ και από πολλούς ήδη θεωρείται μια απόφαση… ισορροπίας!

Αντίθετα από πέρυσι, όταν το Νόμπελ Ειρήνης είναι απονεμηθεί σε τρεις γυναίκες, φέτος, το βραβείο έχει έναν παραλήπτη.

Ο ιστορικός ρόλος της προς την ένωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αλλά και η ανάγκη να δοθεί μια… ώθηση για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην απόφαση των μελών της Επιτροπής.
Εκτός από το ρόλο της στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά το τέλος του πολέμου, η Επιτροπή εξήρε και τη συμβολή της στην εδραίωση της σταθερότητας σε πρώην κομμουνιστικές χώρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Βέβαια, όπως επεσήμανε νωρίτερα και το Reuters, στην απόφαση αυτή υπάρχει κι ένα παράδοξο: τα πέντε μέλη της επιτροπής επιλέγονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο και η ίδια η Νορβηγία έχει δύο φορές ψηφίσει κατά της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, μεταξύ των επικρατέστερων Ρώσων υποψηφίων για Νομπέλ Ειρήνης ήταν η Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, που θεωρείται η “γιαγιά” του ρωσικού κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Σβετλάνα Γκανουσκίνα και η οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα “Memorial” της οποία ηγείται, και ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού “Ηχώ της Μόσχας”.

Φέτος πολλαπλασιάστηκαν οι επικρίσεις για τη στάση της Ρωσίας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η κυβέρνηση κατέστειλε την ελευθερία του λόγου πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ποιος ξεχνάει τη φυλάκιση των μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, γιατί τραγούδησαν μέσα στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μόσχας «προσευχή» κατά του Πούτιν;

Μια πιθανή βράβευση Ρώσου με Νομπέλ Ειρήνης θα ήταν πολιτικά παρακινδυνευμένη καθώς η Νορβηγία έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα και ο πρόεδρος της επιτροπής Θόρνμπγιορν Γιάγκλαντ είναι επίσης γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κυριαρχία του νόμου στις 47 χώρες-μέλη του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, ανέφερε το Reuters.

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, θα απονεμηθεί στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε βαθιά συγκινημένος για την τιμή αυτή προς την ΕΕ. «Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει συμφιλίωση. Μπορεί να αποτελέσει έμπνευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μοναδικό σχέδιο ενοποίησης που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη και το μίσος με την αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Μεγάλη τιμή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους 500 εκατομμύρια πολίτες της», χαρακτήρισε το βραβείο Νόμπελ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μέσω… twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαιρέτισε τη βράβευση της ΕΕ, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τον “πόλεμο και τους διχασμούς” για να σχηματίσει μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας. Κατά τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος ειρηνοποιός στην ιστορία.

Για μια… “θαυμάσια απόφαση” μίλησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. “Λέω συχνά ότι το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα και ότι οφείλουμε να μην το ξεχνάμε αυτό ακριβώς τις εβδομάδες αυτές ή τους μήνες που εργαζόμαστε για την ενίσχυση του ευρώ. Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα γιατί είναι η ιδέα για την Ευρώπη ως μια κοινότητα ειρήνης και αξιών. Η βράβευση αυτή αποτελεί ένα κίνητρο και μια δέσμευση ταυτοχρόνως–και για μένα προσωπικά”, είπε.

“Παρά τα όποια ‘σύννεφα’ στην οικονομία της Ευρώπης, η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Αυτό το βραβείο προφανώς τιμά τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 60 χρόνια στην ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες, που επιπλέον είναι οικουμενικές ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι μια ημέρα υπερηφάνειας για κάθε ευρωπαίο”, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον κινέζο “Κάφκα” το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Διαβάστε ποιοι κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής

Ξεκαρδιστικές επιστημονικές ανακαλύψεις! Αυτά είναι τα… Νόμπελ παρωδία

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η κυβέρνηση Τραμπ μετονόμασε τον Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής – Άλλαξε ονομασία και στο όρος Ντενάλι
«Ο Κόλπος του Μεξικού πλέον θα ονομάζεται επισήμως Κόλπος της Αμερικής και η υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αμερικής θα φέρει και πάλι το όνομα Όρος Μακίνλεϊ» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ μετονόμασε τον Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής – Άλλαξε ονομασία και στο όρος Ντενάλι
Χιλιάδες πολίτες «χύθηκαν» στους δρόμους της Μπρατισλάβας και 20 ακόμη πόλεων σε αντικυβερνητικές διαδήλωσεις - «Η Σλοβακία δεν είναι Ρωσία» φωνάζουν
Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν αφού ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ταξίδεψε ιδιωτικά στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Μπρατισλάβα: Χιλιάδες πολίτες «χύθηκαν» στους δρόμους σε αντικυβερνητική διαδήλωση – «Η Σλοβακία δεν είναι Ρωσία»
Δεκατέσσερις συλλήψεις για την φονική πυρκαγιάς στο ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου της Τουρκίας με τους 78 νεκρούς
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ένας σεφ, ένας αρχιτέκτονας, ο αναπληρωτής δήμαρχος και ο υπαρχηγός της τουρκικής πυροσβεστικής
Τουρκία: Δεκατέσσερις συλλήψεις για την φονική πυρκαγιάς στο ξενοδοχείο με τους 78 νεκρούς