Δύο νέες ανεξήγητες διαρροές αερίου καταγράφησαν στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 στην Σουηδία και τη Δανία, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει μέχρι στιγμής που οφείλονται οι διαρροές αυτές.
Ο αγωγός φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1 που συνδέει τη Ρωσία με την Γερμανία, παρουσίασε δύο ανεξήγητες διαρροές αερίου στη Βαλτική, ανακοίνωσαν σήμερα οι δανικές και οι σουηδικές αρχές, την επομένη της ανακοίνωσης για μια διαρροή στον παράλληλο αγωγό αερίου Nord Stream 2.
Αντικείμενα γεωπολιτικών μπρα-ντε-φερ, οι δύο αγωγοί, τους οποίους εκμεταλλεύεται μια κοινοπραξία που εξαρτάται από τη γιγάντια ρωσική εταιρεία Gazprom, δεν βρίσκονται σε λειτουργία εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο αμφότεροι εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με αέριο.
«Οι αρχές έχουν τώρα ενημερωθεί πως υπήρξαν άλλες δύο διαρροές στον αγωγό αερίου Nord Stream 1, ο οποίος δεν είναι ούτε αυτός επιχειρησιακός, αλλά περιέχει αέριο», δήλωσε ο δανός υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι σχετικά με τα αίτια των περιστατικών», όμως ο υψηλόβαθμος δανός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως αυξάνεται το επίπεδο της επιφυλακής στους τομείς του ηλεκτρικού και του αερίου στη σκανδιναβική χώρα.
Ένας εκπρόσωπος των ναυτιλιακών αρχών της Σουηδίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εντοπίστηκαν δύο διαρροές στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ.
Μία από τις διαρροές στον Nord Stream 1 σημειώθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, η άλλη σ’ εκείνη της Σουηδίας, σύμφωνα με τις δύο χώρες.
Όπως έγινε και με τη διαρροή που είχε διαπιστωθεί τη Δευτέρα, στον Nord Stream 2, ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας.
Απαγορεύθηκαν η ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων (περίπου 9 χιλιόμετρα) και οι υπερπτήσεις σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.
«Τα περιστατικά στους δύο αγωγούς δεν έχουν καμιά επίπτωση στις προμήθειες της Δανίας», διευκρίνισε ο Γιόργκενσεν.
Τη Δευτέρα, το βράδυ, ο διαχειριστής των αγωγών αερίου Nord Stream 1 και 2 είχε αναφέρει πτώση της πίεσης στον πρώτο αγωγό αερίου μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο δεύτερο.