Κόσμος

Nord Stream: «Απόλυτη ανοησία» οι κατηγορίες περί σαμποτάζ από την Ουκρανία απαντά το Κίεβο

«Απόλυτη ανοησία» χαρακτήρισε την Πέμπτη 15 Αυγούστου η προεδρία της Ουκρανίας τη φερόμενη εμπλοκή του Κιέβου στο σαμποτάζ του 2022 στον ρωσικό αγωγό Nord Stream, όπως έγραψε η «Wall Street Journal».

Ο ρωσικός Nord Stream, που διαπλέει τη Βαλτική Θάλασσα, έγινε πριν από δύο χρόνια στόχος σαμποτάζ από την Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής «Wall Streetr Journal», κατηγορία που έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά το Κίεβο.

«Η εμπλοκή της Ουκρανίας στις εκρήξεις του Nord Stream είναι μία απόλυτη ανοησία. Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν κανένα πρακτικό συμφέρον για την Ουκρανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, αντιδρώντας στις πληροφορίες της εφημερίδας «Wall Street Journal», που ανέφερε πως το σαμποτάζ είχε επικυρωθεί σε ανώτατο επίπεδο από το Κίεβο.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που βασίζεται κυρίως σε ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, η επίθεση με εκρηκτικά στον βυθό της Βαλτικής διεξήχθη υπό την επίβλεψη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας εκείνη την εποχή Βάλερι Ζαλούζνι και αυτό παρά την αντίθεση στη συνέχεια του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είχε ζητήσει να σταματήσει το σχέδιο.

Η ιδέα του σαμποτάζ έπεσε τον Μάιο του 2022, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματικών και επικεφαλής επιχειρήσεων της Ουκρανίας, τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο Ζελένσκι, το σαμποτάζ και η CIA

Σύμφωνα με τη «WSJ», συνολικά έξι άνθρωποι ενεπλάκησαν άμεσα σε αυτήν την επιχείρηση έναντι ενός κόστους περίπου 300.000 δολαρίων, που καλύφθηκε στο σύνολό του από ιδιωτικά κεφάλαια.

«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αρχικά εγκρίνει το σχέδιο, σύμφωνα με έναν αξιωματικό που συμμετείχε σε αυτό και τρεις που γνώριζαν για αυτό», λέει η αμερικανική εφημερίδα.

«Όμως κατόπιν, όταν η CIA έμαθε για αυτό και ζήτησε να το εμποδίσει, εκείνος έδωσε διαταγή να σταματήσει», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Όμως, ο Ζαλούζνι αγνόησε αυτήν τη διαταγή και η ομάδα του τροποποίησε το αρχικό σχέδιο, συμπληρώνει η «WSJ».

Σε επικοινωνία με τη «Wall Street Journal», ο Ζαλούζνι, ο οποίος διορίστηκε πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο, δήλωσε γραπτώς ότι δεν είχε καμία γνώση για μια τέτοια επιχείρηση και χαρακτήρισε «πρόκληση» κάθε ισχυρισμό για το αντίθετο.

Μετά τη δολιοφθορά τον Σεπτέμβριο του 2022 του ρωσικού αγωγού, ο Ζελένσκι ζήτησε εξηγήσεις από τον Ζαλούζνι, σύμφωνα με τη «WSJ», η οποία επικαλέστηκε τρία πρόσωπα με γνώση αυτής της συνομιλίας.

Εκείνος απάντησε ότι ήταν πάρα πολύ αργά, λέγοντας πως δεν ήταν πλέον δυνατόν να επικοινωνήσει με την ομάδα του σαμποτάζ, καθώς κάθε επαφή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχείρηση.

«Είπε (στον Ζελένσκι), είναι σαν μία τορπίλη, μόλις την εκτοξεύσεις εναντίον του εχθρού, δεν μπορείς να την ανακτήσεις, συνεχίζει την πορεία της μέχρι να εκραγεί», περιέγραψε ένας αξιωματικός, με γνώση αυτής της συζήτησης, τον οποίο επικαλέστηκε η αμερικανική εφημερίδα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα