Πέμπτη, 15 Αυγ.
36oC Αθήνα

Nord Stream: Ο Ζελένσκι έδωσε εντολή για ανατίναξη γράφει η WSJ – Το παρασκήνιο πίσω από το σαμποτάζ κι η διάψευση από Κίεβο

Nord Stream: Ο Ζελένσκι έδωσε εντολή για ανατίναξη γράφει η WSJ – Το παρασκήνιο πίσω από το σαμποτάζ κι η διάψευση από Κίεβο
Φωτογραφία: Reuters

Με τίτλο «Ένα μεθυσμένο βράδυ, ένα νοικιαζόμενο γιοτ: Η πραγματική ιστορία του σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream», η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όχι μόνο γνώριζε, αλλά ήταν αυτός που έδωσε έντολή για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε την εντολή για το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream, αλλά επιχείρησε να ανατρέψει την απόφαση του μόλις πληροφορήθηκε το σχέδιο αυτό η CIA.

«Γελάω πάντα όταν διαβάζω εικασίες για κάποια τεράστια επιχείρηση που περιλαμβάνει μυστικές υπηρεσίες, υποβρύχια, δορυφόρους», λέει στέλεχος που ενεπλάκη στην επιχείρηση.

«Το όλο πράγμα γεννήθηκε μέσα σε μια νύχτα με μπόλικο αλκοόλ και την αποφασιστικότητα μιας χούφτας ανθρώπων που είχαν τα κότσια να ρισκάρουν». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέκρινε αρχικά το σχέδιο, σύμφωνα με έναν αξιωματικό που συμμετείχε και τρία ακόμη άτομα. Αλλά αργότερα, όταν η CIA το έμαθε και ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να τραβήξει τη πρίζα, εκείνος διέταξε να σταματήσει.

Ο αρχιστράτηγος του Ζελένσκι, Valeriy Zaluzhniy, ο πρώην επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ηγήθηκε της προσπάθειας, αγνόησε τις εντολές και έφερε εις πέρας την αποστολή.

Το αρχικό σχέδιο

«Τον Μάιο του 2022, μια χούφτα Ουκρανών στρατιωτικών αξιωματικών και επιχειρηματιών είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αξιοσημείωτη επιτυχία της χώρας τους στην ανάσχεση της ρωσικής εισβολής. Ενθουσιασμένος από το αλκοόλ και την πατριωτική ζέση, κάποιος πρότεινε ένα ριζοσπαστικό επόμενο βήμα: την καταστροφή του Nord Stream.

Εξάλλου, οι δίδυμοι αγωγοί φυσικού αερίου που μετέφεραν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη παρείχαν δισεκατομμύρια στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. Τι καλύτερο για να κάνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσει για την επιθετικότητά του;», γράφει η εφημερίδα στο άρθρο της.Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι στην επιχείρηση θα συμμετείχε ένα μικρό γιοτ και αρκετοί δύτες, ανάμεσα στους οποίους θα έπρεπε να υπάρχει και μια γυναίκα, έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι επρόκειτο για μια απλή κρουαζιέρα φίλων.
Η όλη επίχείρηση θα χρηματοδοτούνταν και από Ουκρανούς επιχειρηματίες.

Όλες οι συμφωνίες έγιναν προφορικά προκειμένου να μην υπάρχει το οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, με τη μορφή εγγράφων.

«Λίγο περισσότερο από τέσσερις μήνες αργότερα, στις 26ης Σεπτεμβρίου, Σκανδιναβοί σεισμολόγοι έλαβαν σήματα που έδειχναν υποθαλάσσιο σεισμό ή ηφαιστειακή έκρηξη εκατοντάδες μίλια μακριά, κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας. Προκλήθηκαν από τρεις ισχυρές εκρήξεις και τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκλυση φυσικού αερίου, που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές CO2 της Δανίας. Μια από τις πιο τολμηρές πράξεις δολιοφθοράς στη σύγχρονη ιστορία, η επιχείρηση επιδείνωσε μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη – μια επίθεση σε υποδομές ζωτικής σημασίας που θα μπορούσε να θεωρηθεί πράξη πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι θεωρίες στροβιλίστηκαν για το ποιος ήταν υπεύθυνος. Ήταν η CIA; Θα μπορούσε ο ίδιος ο Πούτιν να είχε θέσει το σχέδιο σε κίνηση;», αναφέρει η WSJ.

Η επιχείρηση κόστισε περίπου 300.000 δολάρια, σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν, γράφει το άρθρο. 

Η εφημερίδα μίλησε με τέσσερις ανώτερους ουκρανούς αξιωματούχους άμυνας και ασφάλειας που είτε συμμετείχαν, είτε είχαν άμεση γνώση της συνωμοσίας. Όλοι είπαν ότι οι αγωγοί ήταν νόμιμος στόχος στον αμυντικό πόλεμο της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Διαψεύδει το δημοσίευμα η Ουκρανική πλευρά

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ αρνήθηκε σήμερα (15.08.2024) την ανάμιξη της χώρας τους στις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στον αγωγό αερίου Nord Stream 2 και κατέδειξε αντ’ αυτού τη Ρωσία

«Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εκτεταμένους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους…Και ποιος είχε όλα αυτά την στιγμή της έκρηξης; Μόνο η Ρωσία», δήλωσε ο Ποντολιάκ στο Reuters.

Ένταλμα σύλληψης Ουκρανού δύτη

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Γερμανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε στην ομάδα που ανατίναξε τους αγωγούς αερίου Nord Stream, σύμφωνα με ρεπορτάζ τριών γερμανικών μέσων ενημέρωσης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν πως ο άνδρας, για τον οποίο το τελευταίο που είναι γνωστό είναι ότι ζούσε στην Πολωνία, ήταν ένας από τους δύτες που το Σεπτέμβριο 2022 τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς που εκτείνονταν από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, αναφέρουν οι εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung (SZ) και Die Zeit και μεταδίδει ο γερμανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD, επικαλούμενοι πηγές που δεν κατονομάζουν.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η Γερμανία ζήτησε τον Ιούνιο από την Πολωνία να συλλάβει τον εν λόγω άνδρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το γραφείο του πολωνού γενικού εισαγγελέα δεν θέλησε να σχολιάσει αμέσως το θέμα.

Το ειδησεογραφικό περιοδικό Spiegel αναφέρει σήμερα, επικαλούμενο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, ότι ο ύποπτος πιστεύεται πως έχει έκτοτε φύγει από την Πολωνία.

Ένας άλλος άνδρας και μια γυναίκα -επίσης ουκρανοί εκπαιδευτές καταδύσεων- έχουν εντοπισθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από τη Γερμανία για τη φερόμενη ως δολιοφθορά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης γι’ αυτούς, σύμφωνα με την SZ, την Die Zeit και το ARD.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις