Δεν έχει τέλος το θρίλερ που εδώ και μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βαλτική Θάλασσα. Μετά τις τρεις, σχεδόν ταυτόχρονες, ζημιές στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου του Nord Stream, εντοπίστηκε και τέταρτη εστία διαρροής!
Λίγο αφού η Δανία εκτίμησε πως σχεδόν το μισό φυσικό αέριο από τον Nord Stream έχει διαρρεύει και πως έως την Κυριακή ενδεχομένως οι αγωγοί να έχουν αδειάσει, ήρθε η είδηση ότι πριν από μερικές μέρες είχε εντοπιστεί και νέα διαρροή!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την είδηση φέρνει στο φως η εφημερίδα Svenska Dagbladet, επικαλούμενη δηλώσεις του εκπροσώπου του λιμενικού της Σουηδίας. Σύμφωνα με αυτόν, πριν από μερικές μέρες είχε εντοπιστεί τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές.
«Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», επεσήμανε η Τζένι Λάρσον, διευκρινίζοντας ότι η τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε στον Nord Stream 2 κοντά σε μια μεγαλύτερη τρύπα που είχε εντοπιστεί στον Nord Stream 1. «Η απόσταση είναι κάτι σχετικό, αλλά βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη», εξήγησε.
Οι δύο άλλες διαρροές εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέχρι στιγμής η Σουηδία έκανε λόγο για μία διαρροή στον Nord Stream 1 και η Δανία για μία σε κάθε έναν από τους αγωγούς, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από δύο ύποπτες εκρήξεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα το πρωί και το βράδυ. Οι διαρροές εντοπίζονται στα διεθνή ύδατα, στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ, αλλά στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Το λιμενικό της Σουηδίας δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για ποιο λόγο εντοπίστηκε πιο αργά η τέταρτη διαρροή, ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σουηδικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή αυτή βρίσκεται στον Nord Stream 2.
Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει “σθεναρή” απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.