“Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να φέρουμε πίσω τους αγαπημένους σας και σας δηλώνω ότι λυπούμαστε πολύ για αυτό”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπεν Μαγκάρα, ενώπιον συγγενών και συναδέλφων των θυμάτων, με την ευκαιρία μιας τελετής που οργανώθηκε στη μνήμη τους.
“Βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας”, πρόσθεσε. “Δεν θα έπρεπε να έχουν χαθεί τόσες ζωές (…) ως έθνος, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε να ξαναγίνει ποτέ”, κατέληξε ο Μαγκάρα.
Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου η νοτιοαφρικανική αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των απεργών μεταλλωρύχων και σκότωσε 34 από αυτούς, στη χειρότερη αιματοχυσία που έχει σημειωθεί στη χώρα μετά το τέλος του απαρτχάιντ. Κάτω από τον καυτό απογευματινό ήλιο, θρησκευτικοί ηγέτες προσευχήθηκαν για τα θύματα και τους επιζώντες. Πολλοί από αυτούς που είχαν τραυματιστεί στα επεισόδια συμμετείχαν στην τελετή υψώνοντας τα χέρια και φωνάζοντας “Αλληλούια” μαζί με του ιεροκήρυκες.
Ορισμένοι φορούσαν μπλουζάκια με τις φράσεις “Ποτέ ξανά” και “Θυμήσου τη σφαγή της Μαρικάνα” ενώ άλλοι κρατούσαν πινακίδες που υπενθύμιζαν το αίτημα των απεργών εργατών, δηλαδή να αυξηθεί ο μισθός τους στα 12.500 ραντ (περίπου 1.250 δολάρια) το μήνα.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από πέρσι όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας τους και οι μισθοί τους παραμένουν ακόμη τόσο χαμηλοί που δύσκολα μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους. “Από πέρσι δεν μπορώ να πω ότι πραγματικά έχει αλλάξει κάτι. Το πιο λυπηρό είναι ότι χάσαμε τους φίλους μας, οι οποίοι σκοτώθηκαν εδώ”, δήλωσε ένας από αυτούς.
Περισσότεροι από 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πέρσι σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων συνδικάτων, και οι σχέσεις της Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων (NUM) με το σωματείο των Μεταλλωρύχων και Οικοδόμων AMCU παραμένουν τεταμένες. Το NUM, που συνδέεται με το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC), το κυβερνών κόμμα της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα υποστηρίζοντας ότι η τελετή έχει “πολιτικοποιηθεί” από το AMCU, το σωματείο στο οποίο ανήκει η πλειονότητα των εργαζόμενων στο ορυχείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ