Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ κατά… πάντων (εκτός της βασίλισσας Ελισάβετ)

Από που να την πιάσεις τη συνέντευξη που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε Bild και Times μόλις τέσσερις μέρες πριν ορκιστεί ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Από τα όσα είπε για την Άνγκελα Μέρκελ; Από το "σκασίλα μου" αν η Ε.Ε. είναι διχασμένη ή όχι; Από το Brexit για το οποίο φταίνε οι πρόσφυγες ή από τους όρους στον… Πούτιν για να άρει της κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο… γνωστός Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σε δυο από τις πιο γνωστές εφημερίδες παγκοσμίως, τέσσερις μέρες πριν από την ορκωμοσία του. Επέκρινε τη Μέρκελ, δήλωσε… αδιάφορος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφού χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «παρωχημένο οργανισμό» εκδήλωσε την… αγάπη του, δεν έκρυψε ότι το Brexit είναι «θαυμάσιο γεγονός», επέκρινε ακόμα και τον Πούτιν και του έθεσε όρο να υπογραφεί συμφωνία για μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων ΗΠΑ και Ρωσίας αν θέλει να άρει τις κυρώσεις και γενικά οι μοναδικές που δεν τα άκουσαν ήταν η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ και η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι

Η Μέρκελ

Χαρακτήρισε «εξόχως καταστροφικό λάθος» το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προσφυγική κρίση και την πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει η Άνγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία άφησε όλους αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν την θέση», είπε.

Και γι’ αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα της ανάληψη της προεδρίας του, τόνισε. «Το να αφήσει όλους αυτούς του παράνομους στη χώρα ήταν ένα τεράστιο λάθος», ξαναείπε κριτικάροντας τη Μέρκελ και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τους πρόσφυγες για το μακελειό στο Βερολίνο. «Η Γερμανία πήρε μια σαφή ιδέα για τις συνέπειές του (του τεράστιου λάθους της Μέρκελ) από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία», έκρινε ο Τραμπ.

Και μετά τα έβαλε με τις χώρες του Κόλπου, που είναι πλούσιες και πρέπει να πληρώσουν. «Οι χώρες του Κόλπου θα έπρεπε να πληρώσουν γι’ αυτό, αφού σε τελευταία ανάλυση έχουν τόσα λεφτά όσο κανένας άλλος» είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Και αφού την… καταχέριασε, μετά είπε ότι έχει πάντα μεγάλο σεβασμό για την Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά αυτό ήταν το μοναδικό θετικό για τη Γερμανία. Κατά τ’ άλλα, όπως παρατηρεί και η Deutsche Welle, όλα τα άλλα μπορούν χαρακτηριστούν “λεκτικά χαστούκια”.

Το Brexit

Ακόμη κάτι για το οποίο φταίνε οι πρόσφυγες, εκτός από την επίθεση στο Βερολίνο, είναι το Brexit. Μάλλον, η Μέρκελ φταίει, με την πολιτική της στο προσφυγικό. Γιατί, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit. Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν», είπε αναφερόμενος κυρίως στους πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία…

Το Brexit, είπε επίσης ανάμεσα στ’ άλλα, θα αποδειχτεί ότι ήταν μια «θαυμάσια υπόθεση». Είπε και μια αλήθεια βέβαια: «Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας».

Χαρακτήρισε «έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει» και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το πρότυπο της Βρετανία θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά εκείνον δεν τον νοιάζει γιατί δεκάρα τσακιστή δεν δίνει για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τις ΗΠΑ, είπε, δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».

Και φυσικά δεν έλειψαν και οι απειλές. Όχι προς τη Μέρκελ αλλά προς τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Την απείλησε με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις, εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ. «Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το» απάντησε ο Τράμπ στο ερώτημα για το πως σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Επίσης, ο Τραμπ επέκρινε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ως μονόπλευρες: «Εάν κάποιος περπατά στην 5η λεωφόρο θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Mercedes μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός είναι ότι κάνατε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ» είπε επικριτικά για τους Γερμανούς. Πρόσθεσε δε ότι είναι υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα έξυπνο εμπόριο για να μπορεί να λέγεται θεμιτό.

Ο Πούτιν

Και φτάσαμε στον Πούτιν, αφού ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε… γενεές τη Γερμανία και τη Μέρκελ. Στο αγαπημένο του… θέμα για να λέμε την αλήθεια. Είπε, λοιπόν, ότι θα προτείνει στον Ρώσο ομόλογό του την άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα μια συμφωνία για την μείωση των πυρηνικών όπλων. Ο Τραμπ είπε ότι θέλει τη «σημαντική μείωση» των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών.

«Έχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ’ αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, πολύ σημαντικό βαθμό», είπε. Και από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο Πούτιν, στον οποίο άσκησε κριτική γιατί ενεπλάκη στον εμφύλιο της Συρίας. Όπως είπε αυτό ήταν «πολύ κακό πράγμα», το οποίο έχει οδηγήσει «σε τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση».

Ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι θα διορίσει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ διαμεσολαβητή για να συνάψει συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή, προέτρεψε τη Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ και επανέλαβε την κριτική του εναντίον του χειρισμού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν. Κατά τ’ άλλα, εξήρε τη βασίλισσα Ελισάβετ και δήλωσε πρόθυμος να συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Καλό και για τις δύο πλευρές», είπε ο Τραμπ για τη συμφωνία, προσθέτοντας πως «θα συναντηθώ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Μου έχει ζητήσει συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μόλις μπω στον Λευκό Οίκο, και θα είναι, νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα».

Το ΝΑΤΟ

Όταν αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟ, που προεκλογικά επίσης επέκρινε σε κάθε ευκαιρία, ο Τραμπ ήταν ξανά “τρικυμία εν κρανίω”. Γιατί από τη μία το ΝΑΤΟ είναι «παρωχημένο γιατί δεν έχει βοήθησε εναντίον της τρομοκρατίας», αλλά παραμένει ένας στρατιωτικός οργανισμός «πολύ σημαντικός» για εκείνον!

«Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο», είπε. Πρόσθεσε δε ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από τις ΗΠΑ.

«Πολλές από αυτές τις χώρες δεν πληρώνουν όσα πρέπει να πληρώνουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχοντας κάνει αυτή την παρατήρηση, το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα