Παρασκευή, 5 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ στηρίζει τη γρήγορη ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ στηρίζει τη γρήγορη ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

Η Αυστρία είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Σερβία, όπου μπορεί στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ, μετά από ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε η Αυστρία αύξησε τον προϋπολογισμό για έργα περιφερειακής συνεργασίας από 1,9 στα 4 εκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει “στην παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στην περιοχή”.

Ο κ. Κουρτζ είπε ότι η Αυστρία και η Σερβία έχουν όχι μόνον πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς, αλλά και ανθρώπινους, επειδή στην Αυστρία ζουν 300.000 πολίτες σερβικής καταγωγής και πρόσθεσε ότι η Αυστρία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Σερβία.

“Δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να προβλέψω ακριβή ημερομηνία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, αλλά μπορώ να διαπιστώσω τη μεγάλη επιθυμία του σερβικού πληθυσμού και των πολιτικών να αρχίσουν μεταρρυθμίσεις και να προετοιμαστεί η Σερβία για την ΕΕ” είπε ο κ. Κουρτζ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όσο πιο μεγάλη είναι η ένταση των μεταρρυθμίσεων τόσο γρηγορότερη θα είναι η ανάπτυξη, κάτι που είναι σημαντικό για τους επενδυτές, αλλά και για τη Σερβία και την πορεία της προς την ΕΕ.

“Προσωπικά, επιθυμώ την πιο γρήγορη πορεία της Σερβίας στην ΕΕ, ίσως ακόμη και το 2018 ή το 2020” επισήμανε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

“Η Αυστρία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Σερβίας, όχι μόνον στην ευρωπαϊκή πορεία, αλλά είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής. Θα παρακαλούσα την Αυστρία να μας βοηθήσει στην ευρωπαϊκή μας πορεία, να είναι καλή φίλη της Σερβίας, που θα υποδεικνύει τα λάθη, τις αδυναμίες, τις καθυστερήσεις, που θα βοηθήσει να γίνουμε πειθαρχημένοι, μία εργατική κοινωνία, όπως είναι οι Αυστριακοί και οι άνθρωποί μας που εργάζονται στην Αυστρία” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι στόχος της Σερβίας είναι να προσεγγίσει το αυστριακό μοντέλο διάρθρωσης του κράτους, αλλά για να καταστεί αυτό δυνατό πρέπει να εργαστεί χρόνια και δεκαετίες και να αλλάξει πολλά.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι σε καλή πορεία, στην πορεία μεταρρυθμίσεων που θα την κάνουν σύγχρονο κράτος και ότι ήδη από σήμερα είναι έτοιμη να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως ακόμη περισσότερο έτοιμη απ΄ ό,τι ορισμένα κράτη που είναι ήδη μέλη της Ένωσης.

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρόεδρος της Σερβίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας συμφώνησαν ότι θα ήταν καλό να καταδειχθεί ότι τις δύο χώρες δεν διχάζει το παρελθόν, αλλά ότι από κοινού εργάζονται για καλύτερο μέλλον στην ενωμένη Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΠΝ θα μεταφέρει Σέρβους σε ειρηνευτικές αποστολές

Σερβία-Κροατία: Οι προσφυγές για γενοκτονία παραμένουν, οι δύο χώρες είναι στραμμένες προς το μέλλον

Σερβία: Η πορεία του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε