“Όπου κι αν γίνονται (…) τα πραξικοπήματα είναι κάτι κακό. Τα πραξικοπήματα έρχονται σαφώς σε αντίθεση με την δημοκρατία”, σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.
“Αυτοί που υπολογίζουν στα όπλα τους, αυτοί που υπολογίζουν στην δύναμη των μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να οικοδομήσουν την δημοκρατία (…). Η δημοκρατία μπορεί μόνον να οικοδομηθεί με τις κάλπες”, πρόσθεσε.
Ο φίλα προσκείμενος στον Μόρσι Τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε επίσης την άρνηση των δυτικών χωρών να θεωρήσουν πραξικόπημα την επέμβαση αυτή του αιγυπτιακού στρατού.
“Οι Δυτικοί απέτυχαν στο τεστ της ειλικρίνειας”, σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: “λυπάμαι, αλλά η δημοκρατία δεν δέχεται το ‘δύο μέτρα και δύο σταθμά'”.
Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του είχε γίνει ένα “σημαντικό σημείο αναφοράς” για την Αίγυπτο, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους Αιγύπτιους να αντλήσουν τα διδάγματα από τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στην δική του χώρα.
“Κάθε πραξικόπημα, χωρίς εξαίρεση, προκάλεσε την απώλεια δεκαετιών στην Τουρκία”, υπενθύμισε ο Ερντογάν, “κάθε πραξικόπημα παρέλυσε την τουρκική οικονομία, κάθε πραξικόπημα στοίχισε πολύ ακριβά στην χώρα, στο έθνος και στις νέες γενιές της”.
Από την άνοδό του στην εξουσία το 2002, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν κατόρθωσε σταδιακά να επιστρέψει στους στρατώνες ο τουρκικός στρατός πολλαπλασιάζοντας τις διώξεις σε βάρος αξιωματικών του.
Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει προβεί σε τέσσερα πραξικοπήματα από το 1960, θεωρείτο για καιρό ως ο θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, τον οποίο κληροδότησε στην χώρα ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίγυπτος: Η ανατροπή του Μόρσι τα αντικρουόμενα συμφέροντα και ο εμφύλιος
Τουρκία: Απαράδεκτο το πραξικόπημα στην Αίγυπτο
Το ιστορικό τετραήμερο της Αιγύπτου μέσα από τα μάτια του απλού κόσμου – Τι λένε στο Νewsit