«Ελπίζουμε ότι (η νέα κυβέρνηση) θα υιοθετήσει οικονομικές πολιτικές που θα βασίζονται στην ιδέα ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι προτεραιότητα και για τη Γερμανία», δήλωσε ο Λέτα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.
Η Ιταλία και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης πιέζουν το Βερολίνο να ελαφρύνει την αυστηρή λιτότητα που τους έχει επιβάλει η κρίση στην ευρωζώνη, την οποία κατηγορούν για τη συνεχιζόμενη ύφεση και την υψηλή ανεργία.
Τόσο ο Χριστιανοδημοκράτες της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες απορρίπτουν αυτές τις κατηγορίες, την ώρα που συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας.
«Αν υπάρχει ανάπτυξη και σταθερότητα μόνο στην Γερμανία και η Ευρώπη μείνει εκτός, τελικά αυτό θα είναι κακό και για τη Γερμανία», σημείωσε ο Λέτα. «Η εσωτερική σταθερότητα της Γερμανίας έχει νόημα εφόσον βοηθά την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα διατυπώσει την ίδια θέση και στο συνέδριο γερμανών Σοσιαλδημοκρατών αργότερα αυτή την εβδομάδα και σε ένα ξεχωριστό συνέδριο που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται σε ύφεση για το μεγαλύτερο διάστημα στην ιστορία της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κυβέρνηση του Λέτα προβλέπει ύφεση 1,8% φέτος και ανάπτυξη 1,1% για το 2014, όμως οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά θεωρούνται πολύ αισιόδοξες από τους οικονομολόγους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πιέσεις Λέτα στις ΗΠΑ να απαντήσουν για τις παρακολουθήσεις στις ιταλικές τηλεπικοινωνίες
“Εθνικός εφιάλτης” η ανεργία των νέων, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός
Λέτα: Το 2014 πρέπει να είναι το έτος στροφής στο μεταναστευτικό
Λέττα: Έχουμε καλύψει τα μισά της απόστασης