Κόσμος

Ο Κάμερον δε θέλει πολίτες φτωχότερων κρατών – μελών της ΕΕ στη Βρετανία!

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε σήμερα σχέδια που προβλέπουν την επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση μεταναστών από χώρες-μέλη της ΕΕ στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας του κι υπογράμμισε ότι θέλει να περιορίσει την εισδοχή μεταναστών στη χώρα του, πολιτών φτωχότερων κρατών μελών της ΕΕ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον θεωρείται πως κινδυνεύει να χάσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του στις ευρωεκλογές του 2014 που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ίσως μετακινηθούν στις τάξεις των υποστηρικτών του αντιμεταναστευτικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Independence Party, ή UKIP) και ο βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις να υιοθετήσει σκληρότερη στάση στο ζήτημα αυτό.

Ο Κάμερον, το κόμμα του οποίου εμφανίζεται να χάνει όλο και περισσότερο έδαφος στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε σήμερα ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες περί ενδεχόμενης μαζικής προσέλευσης Ρουμάνων και Βούλγαρων στη Βρετανία το 2014, όταν οι ισχύοντες περιορισμοί της ΕΕ για τις χώρες αυτές λήξουν, κάτι που το UKIP διατείνεται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατομμύρια αφίξεις νέων μεταναστών.

“Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η ελεύθερη κυκλοφορία (προσώπων) πυροδοτεί πελώριες μετακινήσεις πληθυσμών που οφείλονται στις τεράστιες ανισότητες των εισοδημάτων”

«Η σημερινή ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από την προ τριακονταετίας ΕΕ», έγραψε ο Κάμερον σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Financial Times. «Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η ελεύθερη κυκλοφορία (προσώπων) πυροδοτεί πελώριες μετακινήσεις πληθυσμών που οφείλονται στις τεράστιες ανισότητες των εισοδημάτων. Αυτό αποσπά ταλέντο από χώρες οι οποίες χρειάζεται να κρατήσουν τους καλύτερους ανθρώπους τους και ασκεί πιέσεις σε πολλές κοινότητες».

Σχεδιάζει να τροποποιήσει την βρετανική νομοθεσία ώστε οι νέοι μετανάστες στη χώρα να πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες πριν να είναι σε θέση να ζητήσουν και να λάβουν επιδόματα ανεργίας, στέγασης κ.λπ.

Ο Κάμερον επισήμανε ότι σχεδιάζει να τροποποιήσει την βρετανική νομοθεσία ώστε οι νέοι μετανάστες στη χώρα να πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες πριν να είναι σε θέση να ζητήσουν και να λάβουν επιδόματα ανεργίας, στέγασης κ.λπ. Επιπλέον, οι μετανάστες θα χάνουν το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας έπειτα από έξι μήνες εκτός εάν αποδεικνύουν ότι έχουν απτές πιθανότητες να βρουν μια θέση εργασίας.

Η πρότασή του να επιβληθούν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων από φτωχότερα κράτη μέλη της ΕΕ εντάσσεται στην προσπάθειά του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμμετοχή της χώρας του σε αυτή, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ πριν οργανώσει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της στους κόλπους της ένωσης αν επανεκλεγεί, μετά το 2015.

Οι δηλώσεις του Κάμερον εξόργισαν την Κομισιόν

Αλλά οι προτάσεις του Κάμερον χρειάζεται να τεθούν σε διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νομική αμφισβήτηση από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν δεν ανέφερε σήμερα εάν σχεδιάζει να προβεί άμεσα στην ανάληψη νομικής δράσης, αλλά έκανε σαφές ότι θα αντιταχθεί «σθεναρά» σε οιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας κίνησης των προσώπων στην ΕΕ, που αποτελεί βασική αρχή της.

«Αν η Βρετανία θέλει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, οφείλετε να το πείτε. Εάν η Βρετανία θέλει να παραμείνει στην ενιαία αγορά, ισχύει η ελεύθερη κυκλοφορία (των προσώπων και των αγαθών). Δεν μπορείτε να έχετε και την πίτα σας ολόκληρη και τον σκύλο σας χορτάτο, κ. Κάμερον!», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο άρθρο στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε πως η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών διέπραξε ένα «μνημειώδες σφάλμα» όταν ήρε τους περιορισμούς για τους μετανάστες από νέα κράτη μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Αυτό, πρόσθεσε, σήμανε την προσέλευση 1 εκατ. μεταναστών από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη που ζουν σήμερα στη Βρετανία.

Ο επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης Λάσλο Άντορ είπε ότι το είδος της «μονομερούς ρητορικής» στην οποία επιδόθηκε ο Κάμερον όσον αφορά το μεταναστευτικό δεν βοηθάει.

«Αυτή υπήρξε μια ατυχής υπερβολική αντίδραση. Χρειαζόμαστε μια ακριβέστερη παρουσίαση της πραγματικότητας, όχι υπό το κλίμα υστερίας το οποίο καταλαμβάνει μερικές φορές το Ηνωμένο Βασίλειο», επισήμανε ο Άντορ στο BBC. «Η μονομερής ρητορική. . . δεν βοηθάει στην πραγματικότητα. Αντιθέτως ενέχει τον κίνδυνο το Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανιστεί ως μια μοχθηρή χώρα. Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση από κοινού και να ενεργήσουμε αναλογικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάμερον: Θα δράσουμε κατά εφημερίδων που δημοσιεύουν πληροφορίες του Σνόουντεν

Βοήθεια στους Βρετανούς που θέλουν να αγοράσουν δικό τους σπίτι

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οργή στη Βαυαρία μετά τη φονική επίθεση Αφγανού σε πάρκο: «Αρκετά, χρειαζόμαστε κέντρα απελάσεων» λέει ο πρωθυπουργός
«Όσοι πρέπει, να φύγουν, πρέπει να πάνε στην πατρίδα τους» δήλωσε ο Μάρκους Ζέντερ στον απόηχο της τραγωδίας με 2 νεκρούς, ανάμεσά τους κι ένα παιδί μόλις 2 ετών
Οργή στη Βαυαρία μετά τη φονική επίθεση Αφγανού σε πάρκο: «Αρκετά, χρειαζόμαστε κέντρα απελάσεων» λέει ο πρωθυπουργός