“Επιστρέφει εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία γενικά (…) και για να είναι εδώ προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις για όλες τις πιθανές επιλογές”, είπε η πηγή αυτή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο Κάμερον, που αναμενόταν να επιστρέψει από τις οικογενειακές του διακοπές αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα επιστρέψει αύριο Τρίτη και θα προεδρεύσει μιας σύσκεψης με θέμα τη Συρία την Τετάρτη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Να επέμβει ο στρατός χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέι, υποστήριξε ότι μια στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού είναι δυνατή, χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ.
Το εξέχον κοινοβουλευτικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνει «απόλυτα πεπεισμένο» πως η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι πλήρως υπεύθυνη για την «φρικαλεότητα» αυτή, καθώς μόλις τώρα μεταβαίνει η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα στο σημείο προκειμένου να διερευνήσει την καταγγελθείσα επίθεση.
Ο Μακέιν, που έχει ταχθεί υπέρ των ανταρτών στη Συρία προκειμένου να γείρει την πλάστιγγα προς το μέρος τους, δήλωσε πως κατ’ αυτόν η ομάδα του ΟΗΕ δεν πρόκειται να καταφέρει να υλοποιήσει μία πλήρη έρευνα.
«Μου είναι πολύ δύσκολο να σκεφθώ ότι ο Άσαντ πρόκειται να επιτρέψει στον ΟΗΕ να εξετάσει κάτι, του οποίου το αποτέλεσμα πρόκειται να αποβεί λίαν αρνητικό για αυτόν», ήσαν τα λόγια του Μακέιν, ο οποίος επισκέπτεται τη Σεούλ.
«Όμως δεν έχουμε ανάγκη από την συγκατάθεση του ΟΗΕ. Εάν οι ΗΠΑ οπισθοχωρήσουν και δεν αναλάβουν αληθινή δράση —κι εννοώ να μην ριφθούν μόνον κάποιοι πύραυλοι Κρουζ— τότε η φήμη μας σε παγκόσμιο επίπεδο θα απαξιωθεί ακόμη περισσότερο, εάν μας έχει απομείνει ακόμη κάποια», επεσήμανε.
Κατά τον ίδιον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξουδετερώσουν τις εναέριες δυνατότητες της συριακής κυβέρνησης και να δημιουργήσουν μία ζώνη ασφαλείας υπό την αιγίδα τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος νωρίτερα σε δηλώσεις του στο BBC είχε θίξει επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει μία στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία χωρίς την πλήρη συγκατάθεση του ΟΗΕ.
Επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι το συριακό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, ο Χέιγκ εκτίμησε πως μία τέτοια παρέμβαση θα μπορέσει να δικαιολογηθεί στα πλαίσια μίας «ανθρωπιστικής καταστροφής».
«Έχουμε δοκιμάσει όλες τις άλλες μεθόδους, τις διπλωματικές μεθόδους και θα συνεχίσουμε να τις επιστρατεύουμε, όμως όλες αυτές έως τώρα έχουν αποτύχει. Ό,τι πράξουμε θα είναι σύμφωνο προς το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε ο Χέιγκ.
«Εμείς, οι ΗΠΑ κι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, είμαστε αρκετά σαφείς ως προς το γεγονός ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον 21ο αιώνα να χρησιμοποιούνται ατιμωρητί τα χημικά όπλα, όμως προς ώρας δεν μπορώ να σας προσδιορίσω λεπτομερώς τις στρατιωτικές επιλογές», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εντός της παρούσης εβδομάδος αεροπορικές επιδρομές, ο Χέιγκ αρνήθηκε «να εικοτολογήσει δημοσίως περί αυτού», επισημαίνοντας πως η σχετική απόφαση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο –για την οποία έχουν ασκηθεί πιέσεις—θα εξαρτηθεί από την «χρονική συγκυρία και τη φύση» της δράσης που θα επιλεγεί.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι θα διερευνήσουν την εγκυρότητα των κατηγοριών επί του σημείου της επίθεσης, φθάνουν «πολύ αργά» και η πρόσβασή τους «δεν είναι απρόσκοπτη, και περιορίζεται σε έναν μικρό αριθμό ωρών και είναι οργανωμένη από την κυβέρνηση του Άσαντ».
Εάν οι συριακές αρχές «πιστεύουν πως κάποιος άλλος διέπραξε αυτήν την επίθεση, θα είχαν συναινέσει άνευ χρονοτριβής στην άμεση κι απρόσκοπτη πρόσβαση», πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άσαντ προς δυτικούς: Είστε ανιστόρητοι! Θα φάτε πάλι το κεφάλι σας!
ΗΠΑ: ελάχιστες αμφιβολίες για χρήση χημικών στη Συρία
Ομπάμα και Ολάντ συζήτησαν πώς θα απαντήσουν στη Συρία
Βρετανία: Φόβοι ότι οι αποδείξεις για τα χημικά στη Συρία έχουν καταστραφεί