Κόσμος

Ο Ολάντ εγκαινίασε το νεο Λούβρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εγκαινίασε σήμερα το Λούβρο-Λανς, ένα παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου στόχος του οποίου είναι η "αναγέννηση" του Πα-ντε-Καλέ, μιας πρώην περιοχής εξόρυξης άνθρακα, μέσω του πολιτισμού.

Το Λούβρο-Λανς αποτελεί μέρος μιας κίνησης από τα γαλλικά μουσεία για να μεταφέρουν το έργο τους στις περιφέρειες, μια τάση που ξεκίνησε από το Κέντρο Πομπιντού που άνοιξε ένα μουσείο στη βορειοανατολική πόλη της Μετς το 2010.
Το 2004, η κυβέρνηση επέλεξε τη Λανς, τη φτωχότερη πόλη της Γαλλίας, για το νέο Λούβρο.

Η Λανς, μια πόλη 35.000 ανθρώπων που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μαστίζεται από την ανεργία μετά το κλείσιμο του τελευταίου ανθρακωρυχείου στην περιοχή, το 1990.

Το Λούβρο-Λανς, ένα φουτουριστικό συγκρότημα πέντε κτιρίων από γυαλί και αλουμίνιο σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Σαναά, βρίσκεται σε μια περιοχή όπου παλιά υπήρχε η είσοδος ενός ορυχείου.

Το Λούβρο του Παρισιού, το μουσείο που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, και φέτος το επισκέφθηκαν πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει δανείσει εκατοντάδες έργα τέχνης στο νέο του παράρτημα, ανάμεσά τους αριστουργήματα όπως “Η Παναγία με το θείο βρέφος και την Αγία Άννα” του Λεονάρντο ντα Βίντσι και το “πορτραίτο του Μπαλτάσαρ Καστιλιόνε” του Ραφαήλ.

Ο Ολάντ, ο οποίος έγινε δεκτός στο μουσείο από μια ομάδα πρώην ανθρακωρύχων που φορούσαν τις παλιές φόρμες και τα κράνη τους, δήλωσε ότι η παρουσία του Λούβρου στη Λανς είναι “ένα μήνυμα ελπίδας για τον πληθυσμό της”.
“Ξέρουμε ότι ένα μουσείο δεν φέρνει την άνοιξη. Σηματοδοτεί όμως το τέλος του χειμώνα”, δήλωσε ο πρόεδρος της περιοχής του Πα ντε Καλέ, Ντανιέλ Περσερόν, ο οποίος αγωνίστηκε σθεναρά για να εξασφαλίσει το έργο αυτό για τη Λανς.

Με κόστος κατασκευής πάνω από 150 εκατ. ευρώ το Λούβρο-Λανς έχει ως στόχο να προσελκύσει 500.000 επισκέπτες το χρόνο. Δεν έχει όμως δική του συλλογή.

Το Λούβρο του Παρισιού του έχει δανείσει 205 έργα που χρονολογούνται από την κλασική αρχαιότητα έως τα μέσα του 19ου αιώνα, για μια έκθεση που θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια, ενώ το μουσείο θα λαμβάνει έργα και από άλλα μουσεία για προσωρινές εκθέσεις.

Το Λούβρο-Λανς ανοίγει για το κοινό στις 12 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μόντι προς Μέρκελ: “Πες στους Γερμανούς τα οφέλη από τα δάνεια που δίνετε”

 

Ο Ολάντ αυτο-συγχαίρεται για τη συμφωνία

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκαριστικές μαρτυρίες για ανθρώπινα πειράματα και βασανιστήρια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα - «Χρειαζόμασταν "αντικείμενα" για ενίσχυση του στρατού»
Πρώην κρατούμενοι και διοικητικοί υπάλληλοι του Camp 22 επιβεβαίωσαν τη φρίκη που βίωναν οι κρατούμενοι μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και περιγράφουν όσα είδαν με τα μάτια τους
Η σημαία της Βόρειας Κορέας
Το «ιδιαίτερο» και πολυτελές τελευταίο γεύμα θανατοποινίτη που εκτελέστηκε με τουφέκι στη Νότια Καρολίνα
Ο Μαχντί κλήθηκε να επιλέξει τον τρόπο θανάτωσής του ανάμεσα στην ηλεκτρική καρέκλα, τη θανατηφόρα ένεση και το εκτελεστικό απόσπασμα, και επέλεξε «την λιγότερο επίπονη μέθοδο εκτέλεσης»
Ο Mikal Mahdi
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 2
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945