Σάββατο, 6 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Ο Ομπάμα ζητάει τη βοήθεια της Μέρκελ για την Ουκρανία

Ο Ομπάμα ζητάει τη βοήθεια της Μέρκελ για την Ουκρανία

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει νικηθεί κατά κράτος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία. Και γι’ αυτό επιστρατεύει τα… μεγάλα όπλα: την Άνγκελα Μέρκελ.

“Μα τι έλεγαν μιαμιση ώρα” σκέφτηκαν πολλοί όταν έγινε γνωστό πως το περασμένο Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησαν στο τηλέφωνο για 90 λεπτά, φυσικά για την κρίση στην Ουκρανία και τη ρώσικη εισβολή στην Κριμαία.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία, μέσω των οικονομικών κυρώσεων προειδοποιώντας για ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες αν οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ξεφύγουν από την Κριμαία και προς την ανατολική Ουκρανία

Όπως έγινε γνωστό ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε στον Ρώσο ομόλογό του μια πρόταση διεξόδου από την κρίση, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους. Αλλά φαίνεται πως κάθε άλλο παρά έπεισε τον Πούτιν. Γι’ αυτό και την Τρίτη αποφάσισε να… επιστρατεύσει τα μεγάλα μέσα!

Την πρόταση που έκανε ο Ομπάμα στον Πούτιν αποκάλυψε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Δεδομένων των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων Βερολίνου – Μόσχας, ο Ομπάμα αποφάσισε να στραφεί στη βοήθεια της Μέρκελ μήπως και καταφέρει να κάνει καλά τον Πούτιν.

Η Μέρκελ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διευκόλυνση της κρίσης, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Που σημαίνει πως οι ΗΠΑ έχουν πια… πέσει στα πόδια της Γερμανίας και εκλιπαρούν για βοήθεια.

Η πρόταση του Ομπάμα

Λεπτομέρειες, φυσικά, για την πρόταση που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έγιναν γνωστές. Αυτό που είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είναι πως (η πρόταση) δίνει απαντήσεις «σημείο προς σημείο» στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη Μόσχα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε γι’ αυτή τη λύση εξόδου από την κρίση που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «off-ramp» λύση και με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν «στη σημασία της αποκλιμάκωσης, με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η «αποκλιμάκωση» περιλαμβάνει επίσης, από ρωσικής πλευράς, την επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους στην Κριμαία. Επιπλέον, το ζήτημα της νομιμότητας της προσωρινής κυβέρνησης του Κιέβου, που απέρριψε ο Πούτιν θα επιλυθεί στις εκλογές του Μαΐου.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υψώσει τους τόνους απορρίπτοντας τις δηλώσεις του Πούτιν για την κατάσταση στην Κριμαία. «Ο καθένας αναγνωρίζει ότι παρόλο που η Ρωσία έχει έννομο συμφέρον σε ότι συμβαίνει στη γειτονική της χώρα, δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα», προειδοποίησε.

Ωστόσο, άφησε την πόρτα ανοιχτή για μια διπλωματική λύση και ανέφερε « ορισμένες πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει το χρόνο του για να προβληματιστεί σχετικά με το τι συνέβη».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της G8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο, εκτός εάν υπάρξει ρωσική αντιστροφή στην κρίση της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρυχάται ο Πούτιν: Μπορώ να εισβάλλω στην Ουκρανία όποτε θελήσω! Ανάγκασαν τον Γιανουκόβιτς να υπογράψει αίτημα προς τη Μόσχα για στρατιωτική βοήθεια;

Πούτιν: Μπορώ αλλά δε θέλω να κάνω πόλεμο στην Ουκρανία – Ύστατη λύση η στρατιωτική δράση στην Κριμαία

Κριμαία: Η στιγμή των πυροβολισμών από Ρώσους σε αεροπορική βάση (VIDEO)

“Στείλε στρατό στην Ουκρανία” είχε παρακαλέσει τον Πούτιν ο Γιανουκόβιτς – Κλίμα ψυχρού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία – Τέλος στα ρωσικά γυμνάσια

Ενεργειακός πόλεμος πίσω από τη “μάχη” της Κριμαίας – Πως θα ωφεληθεί η Ελλάδα;

Οικονομική κατάληψη της Ουκρανίας μέσω … αερίου

“Πόρτα” από τη Ρωσία στη Γερμανία

Πονάει τη Νέα Υόρκη ο Πούτιν – Πτώση στο χρηματιστήριο λόγω Κριμαίας

Ψυχρός Πόλεμος! Αναστέλλεται κάθε στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας – 16.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Κριμαία

“Το NATO έχει δεμένα χέρια για το θέμα Ουκρανία”! Πολιτική λύση αναζητούν και οι στρατιωτικοί

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε