Κόσμος

Ο Οτσαλάν θέλει επανάληψη των ειρηνευτικών διαδικασιών με τους Κούρδους

Ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζήτησε σήμερα, με την ευκαιρία του κουρδικού Νέου Έτους, την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Άγκυρα, ένα χρόνο μετά την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

“Η διαδικασία του διαλόγου είναι σημαντική, αλλά εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να επιτρέψει μια συμφωνία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να μην υπάρχει εγγύηση για μια διαρκή ειρήνη (…) όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, έχει καταστεί αναπόφευκτο να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο για την ειρηνευτική διαδικασία”, αναφέρει ο Οτσαλάν σε μήνυμα που αναγνώσθηκε ενώπιον άνω των 200.000 ανθρώπων οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία).

“Η διαδικασία του διαλόγου που συνεχίζεται σήμερα, είναι σημαντική. Επέτρεψε στα δύο μέρη να δείξουν την καλή θέλησή τους και την ικανότητά τους. Τα δύο μέρη αντεπεξήλθαν με αποφασιστικότητα σ’ αυτή τη δοκιμασία, έστω κι αν η κυβέρνηση επεδίωξε να κερδίσει χρόνο”, συνέχισε ο ιστορικός ηγέτης του PKK.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, με μήνυμά του που αναγνώσθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ, ο Οτσαλάν είχε ανακοινώσει μια μονομερή κατάπαυση του πυρός του κινήματός του, έπειτα από πολλούς μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων με τον αρχηγό των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT).

Όμως η ειρηνευτική διαδικασία κόλλησε το Σεπτέμβριο, όταν οι κούρδοι αντάρτες ανακοίνωσαν τη διακοπή της αποχώρησης των μαχητών τους από το τουρκικό έδαφος προς τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι δεν εφάρμοσε τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.

Το Δεκέμβριο, η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε στην ψήφιση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που έχουν στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, επιτρέποντας κυρίως την εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα στα ιδιωτικά σχολεία.

Ωστόσο οι Κούρδοι θεωρούν ανεπαρκείς αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούν κυρίως την απελευθέρωση των κούρδων κρατουμένων, το δικαίωμα να εκπαιδεύονται στην κουρδική γλώσσα στα δημόσια ιδρύματα, καθώς και τη μείωση του ορίου του 10% που είναι απαραίτητο για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δικαίωση εν μερει του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Ο Οτσαλάν στηρίζει Ερντογάν!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκινητικό βίντεο με τον σκύλο του Τζιν Χάκμαν να στέκεται δίπλα στο άψυχο σώμα της Αρακάουα
Ο Τζιν Χάκμαν και η σύζυγός του Μπέτσι Αρακάουα είχαν τρία σκυλιά - Δύο από αυτά εντοπίστηκαν ζωντανά, ενώ το τρίτο βρέθηκε νεκρό μέσα στο κλουβί του, από ασιτία και αφυδάτωση
Ο σκύλος του Τζιν Χάκμαν
Το συγκλονιστικό πορτραίτο 9χρονου διπλά ακρωτηριασμένου Παλαιστίνιου, το πρώτο βραβείο του World Press Photo 2025
«Ενα από τα δυσκολότερα πράγματα, είναι ότι όταν ο Μαχμούντ κατάλαβε ότι τα χέρια του έχουν ακρωτηριαστεί, η πρώτη φράση που της είπε ήταν: «Και πως θα σε αγκαλιάζω;»
Μαχμούντ Αζούρ