Κόσμος

Ο Πούτιν εγκαινίασε τον αγωγό που θα μεταφέρει για πρώτη φορά στην Κίνα φυσικό αέριο

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρέστη σήμερα στην τελετή για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω του οποίου η Ρωσία θα μεταφέρει για πρώτη φορά φυσικό αέριο στην Κίνα και πρόκειται να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας με την Ασία, την ώρα που οι σχέσεις της με τη Δύση είναι στο χειρότερο σημείο τους εδώ και καιρό.

«Ξεκινάμε το μεγαλύτερο σχέδιο κατασκευής στον κόσμο. Δεν θα υπάρξει κάποιο πιο σημαντικό στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε ο Πούτιν στη διάρκεια μιας τελετής στην Γιακουτία, στην ανατολική Σιβηρία.

«Όμως το πιο σημαντικό δεν είναι τα ρεκόρ, αλλά το ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αγωγός φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας», συνολικού μήκους 4.000 χιλιομέτρων που θα μπορεί να μεταφέρει 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ανατολικής Σιβηρίας με το ήδη υπάρχον δίκτυο και θα το επεκτείνει προς την Άπω Ανατολή έως το Χαμπαρόφσκ και το Βλαδιβοστόκ.

Το κόστος της κατασκευής του, όπως και των άλλων υποδομών που συνδέονται με τον αγωγό, εκτιμάται στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια (41,8 δισεκ. ευρώ).

Ο αγωγός αυτός θα επιτρέψει κυρίως στη Μόσχα να τηρήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε τον Μάιο με το Πεκίνο, έπειτα από δέκα χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, βάσει του οποίου η Ρωσία θα παραδώσει για πρώτη φορά φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω αγωγού.

Το συμβόλαιο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφέρει στη Ρωσία 400 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 300 δισεκ. ευρώ) τα επόμενα 30 χρόνια και προβλέπει την παροχή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το 2018.

Η κατασκευή του κινεζικού τμήματος του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί στη διάρκεια της σημερινής τελετής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απαισιόδοξη η Μέρκελ για λύση κατά τις συνομιλίες Πούτιν – Ποροσένκο

Παιχνίδια με τις λέξεις – Η μετάφραση για το… νέο κράτος στην Ουκρανία που παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο!

Πούτιν – Ποροσένκο: Ανάγκη για εκεχειρία στην Ουκρανία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτό γεγονός» την αυτοκτονία της Βιρτζίνια Τζούφρι – Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας
«Πρώτα είχε τροχαίο, τώρα λένε ότι αυτοκτόνησε; Μοιάζει σαν κάποιος να ήθελε να τη δει νεκρή» - Μυστήριο με τον θάνατο της Τζούφρι - Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη τραγωδίες θυμάτων του Επστάιν
Ντόναλντ Τραμπ
Πάνω από 70.000 πιστοί προσκύνησαν τον τάφο του Πάπα Φραγκίσκου – Σήμερα θα οριστεί η ημερομηνία του κονκλάβιου
Από σήμερα τα Μουσεία του Βατικανού και η Καπέλα Σιξτίνα θα παραμείνουν κλειστά για να ελεγχθεί προσεκτικά ο χώρος όπου θα συνεδριάσουν οι υψηλόβαθμοι κληρικοί
Πιστοί περιμένουν να προσκυνήσουν τον τάφο του Πάπα Φραγκίσκου