Κόσμος

Ο Πούτιν καλοπιάνει τους Τατάρους της Κριμαίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε σήμερα για ενέργειες υπέρ των Τατάρων της Κριμαίας, της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας, η οποία είχε φανεί εχθρική σε μια προσάρτηση στη Ρωσία, όπως είναι η αποκατάστασή τους ως ένας λαός που υπέστη διωγμό υπό τον Στάλιν.

“Θα δώσω εντολή για να γίνει επεξεργασία όλων αυτών των ζητημάτων”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντησή του, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με τον πρόεδρο του Ταταρστάν, μιας δημοκρατίας της κεντρικής Ρωσίας, ο οποίος του μετέφερε το αίτημα αυτό έπειτα από ταξίδι του στην Κριμαία.

Ο Πούτιν δεσμεύτηκε για “κοινωνικές υποδομές -σχολεία, παιδικές χαρές κλπ” για την κοινότητα των Τατάρων στην Κριμαία, η οποία απαριθμεί περί τα 300.000 μέλη.

Ο πρόεδρος του Ταταρστάν, Ρουστάμ Μινιχάνοφ, του είχε ζητήσει λίγο πριν να συγκατατεθεί στα αιτήματα της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας.

“Θα ήταν καλό αν ο νόμος του 1991 (περί “αποκατάστασης των λαών που υπέστησαν διωγμό”) μπορούσε να εφαρμοστεί στους Τατάρους της Κριμαίας. Θα ήταν μια σοβαρή ηθική υποστήριξη για τους Τατάρους της Κριμαίας”, είχε προτείνει ο Μινιχάνοφ.

Οι Τάταροι της Κριμαίας είχαν εκτοπιστεί στην κεντρική Ασία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως κυρίως οι Τσετσένοι, κατόπιν αιτήματος του Στάλιν, ο οποίος τους κατηγορούσε για συνεργασία με τους Γερμανούς.

Στους Τατάρους επετράπη μόνον στα τέλη της δεκαετίας του 1980 να επιστρέψουν στην Κριμαία. Ωστόσο η Ουκρανία δεν υιοθέτησε ποτέ νόμο για την αποκατάστασή τους και οι Τάταροι εξακολουθούν πάντα να αντιμετωπίζουν ζητήματα κυρίως ιδιοκτησίας γης.

Η Ρωσία υιοθέτησε το 1991 έναν νόμο για την αποκατάσταση των λαών που υπέστησαν διωγμό, ο οποίος χορηγεί το δικαίωμα για την λήψη αποζημιώσεων.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη χειρονομία καλής θελήσεως του Πούτιν προς τους Τατάρους της Κριμαίας

Αυτή δεν ήταν η πρώτη χειρονομία καλής θελήσεως του Πούτιν προς τους Τατάρους της Κριμαίας, οι ηγέτες των οποίων είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου για την προσάρτηση στην Ρωσία.

“Υπήρξε μια εποχή που οι Τάταροι της Κριμαίας υπέστησαν μια μεγάλη αδικία, όπως κι άλλοι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης”, είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο Ρώσος πρόεδρος, αναλαμβάνοντας ταυτοχρόνως την δέσμευση για την αποκατάσταση των “δικαιωμάτων και του ονόματός τους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΝΑΤΟ δεν επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα

Ασκήσεις αντιτρομοκρατίας στη Ρωσία – ΦΩΤΟ

Πούτιν σε Μέρκελ: Αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Wall Street Journal: Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα με το ΝΑΤΟ – Οι ασκήσεις με το όνομα «Δύση»
Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται αθόρυβα για την πιθανή σύγκρουση με στρατεύματα του ΝΑΤΟ: Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αύξηση στρατολογήσεων και ενίσχυση του ρωσικού εξοπλισμού
Στρατιώτης στο Κουρσκ / Φωτογραφία: Reuters 2
Το χάος του μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία μέσα από 10 φωτογραφίες - Καμία θεωρία «δεν αποκλείεται» λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός
«Τα φώτα έσβησαν και το μετρό σταμάτησε» περιέγραφαν σαστισμένοι πολίτες ενώ πανδαιμόνιο δημιουργήθηκε σε αεροδρόμια, νοσοκομείο και στους δρόμους
Μπλακ Αουτ στη Μαδρίτη 3
Το βασιλικό πρωτόκολλο «κράτησε» την Κέιτ Μίντλετον και δεν πήγε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Το 2005, ο τότε πρίγκιπας Κάρολος πήγε επίσης μόνος του στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ - παρόλο που επρόκειτο να παντρευτεί την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς την επομένη μέρα της τελετής
Κέιτ Μίντλετον: Το βασιλικό πρωτόκολλο την «κράτησε» και δεν πήγε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου 3