Τετάρτη, 27 Νοε.
15oC Αθήνα

Ο Ρέσλερ επιμένει για την Ελλάδα παρά τις επιπλήξεις!

Ο Ρέσλερ επιμένει για την Ελλάδα παρά τις επιπλήξεις!

Όσοι υλοποιούν επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις, μπορούν να βασίζονται 100% στην αλληλεγγύη της Γερμανίας, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, και επανέλαβε ότι «δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις», ενώ για μια ακόμη φορά έκανε λόγο για «καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ.Ρέσλερ επανήλθε στις πρόσφατες δηλώσεις του για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εξήγησε ότι, εάν η Ελλάδα δεν λάβει νέα χρηματοδότηση επειδή η έκθεση της τρόικας θα δείχνει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύει με αδυναμία πληρωμών. «Και τότε θα ξεκινήσει στην ίδια την Ελλάδα συζήτηση. Επιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να συμπεράνουν οι ίδιοι ότι μια έξοδος θα ήταν σοφότερη. Την απόφαση θα πρέπει η Ελλάδα να την πάρει η ίδια. Εγώ κατέστησα απλώς για εμάς σαφές ότι μια έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει – πολλούς ειδικούς, την FDP και εμένα» σημείωσε και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα, λέγοντας ότι όλοι περιμένουν την έκθεση της τρόικας.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε για μια ακόμη φορά «σκεπτικός» σε ό,τι αφορά το «εάν η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει τους συμφωνηθέντες όρους μεταρρυθμίσεων», διότι, όπως είπε, η εμπειρία την οποία είχε ως υπουργός Οικονομίας μάλλον είναι μάλλον απογοητευτική. Αναφέρθηκε μάλιστα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν το φορολογικό σύστημα, οι οποίες επισήμανε ότι δεν προχωρούν, όπως δεν προχωρούν, σύμφωνα με τον ίδιο και οι ιδιωτικοποιήσεις. «Εγώ έκανα μόνο σαφές ότι εάν η έκθεση φέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, τότε για μας ένα είναι ξεκάθαρο: καμμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα σημαίνει, καμμία περαιτέρω χρηματοδότηση, εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί» πρόσθεσε.

Ο κ. Ρέσλερ δεν συμμερίζεται δε την άποψη όσων προβλέπουν επίδραση ντόμινο στην Ευρωζώνη από μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας, επικαλούμενος τους μηχανισμούς διάσωσης και σταθεροποίησης που έχουν στο μεταξύ δημιουργηθεί, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι άλλες χώρες με προβλήματα. Δήλωσε εντυπωσιασμένος με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Πορτογαλία και ανέδειξε την περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία μάλιστα ανταμείφθηκε πρόσφατα και από τις αγορές.

«Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο δρόμος είναι επιτυχής. Ο συνδυασμός σταθεροποίησης των προϋπολογισμών και αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Μόνο αυτό φέρνει την επιτυχία» υποστήριξε και επισήμανε ότι «αυτοί που είναι επιτυχείς μπορούν να βασίζονται 100% στην αλληλεγγύη μας», ενώ διευκρίνισε ότι το σύστημα μπορεί να είναι επιτυχές, μόνο εάν φροντίσουμε να τηρούνται πραγματικά οι συμφωνημένοι κανόνες. «Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι οποίοι κάνουν μεταρρυθμίσεις, στηρίζονται, αλλά αυτοί που δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούν να περιμένουν, σε ό,τι αφορά εμάς, περαιτέρω στήριξη» τόνισε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αρχηγός της FDP απέρριψε ακόμη τις προτάσεις περί ευρωπαϊκού ταμείου αποπληρωμής χρέους, οι οποίες προέρχονται από τη γερμανική αντιπολίτευση και τάχθηκε για μία ακόμη φορά εναντίον της ανάληψης κοινής ευθύνης για τα χρέη των κρατών. Έφερε μάλιστα ως υποθετικό παράδειγμα την οικογένεια Ρέσλερ, η οποία, λέει, αν είχε ένα χρέος από την αγορά ενός σπιτιού, δεν θα περίμενε ασφαλώς να συμμετάσχουν σε αυτό οι κύριοι Γκάμπριελ (σσ. αρχηγός SPD) και Τριτίν (σσ. επικεφαλής Κ.Ο. Πρασίνων).

«Αυτοί κάνουν ακριβώς αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και το κάνουν επειδή δεν πρόκειται για τα δικά τους χρήματα, αλλά για χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου» ανέφερε και δήλωσε κατηγορηματικά ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο, καθώς οι ήδη υπερχρεωμένες χώρες θα δημιουργήσουν περισσότερα χρέη, εάν δεν χρειάζεται πλέον να εγγυώνται μόνες τους γι αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Αδειάζουν” τον Ρέσλερ οι συνεργάτες του

“Με τη δραχμή θα γυρίσετε 20 χρόνια πίσω”

Σόιμπλε: Το πρόβλημα του μνημονίου είναι οτι δεν το εφάρμοσαν σωστά οι ‘Ελληνες

Μυστική έκθεση για νέο κούρεμα – Δεν βγαίνει το πρόγραμμα, λένε οι δανειστές μας

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε