Κόσμος

Ο Σαρκοζί χαίρεται κρυφά και οι Σοσιαλιστές κρύβονται!

Νέο τοπίο στη μάχη για την προεδρία. Τι θα γίνει στις εκλογές του 2012. Ως εθνική ντροπή των Γάλλων χαρακτηρίζουν τον Στρος Καν.
Σαρκοζί εναντίον Σοσιαλιστών σημειώσατε 1. Σκάνδαλο ή μια καλοστημένη παγίδα του Σαρκοζί προς τον κυριότερο αντίπαλο του; Όλα είναι πιθανά όπως γράφουν οι γαλλικές εφημερίδες και όχι μόνο.
 
Ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσε στη Γαλλία η είδηση της σύλληψης του Ντοµινίκ Στρος – Καν στη Νέα Υόρκη δεν πρόκειται να κοπάσει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι αν όχι και μέχρι του χρόνου που θα γίνουν οι εκλογές. Μέχρι το Σάββατο, η πορεία του Στρος Καν ή DSK, όπως είναι ευρέως γνωστός, εθεωρείτο προδιαγεγραµµένη και θριαµβευτική. Εως τα τέλη Ιουνίου, ο επικεφαλής του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου θα ανακοίνωνε και επισήµως την υποψηφιότητά του για το χρίσµα του σοσιαλιστή υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του 2012.
 
Τον ερχόµενο Οκτώβριο, θα επικρατούσε άνετα των υπόλοιπων υποψηφίων στις εσωκοµµατικέςεκλογές. Και του χρόνου την άνοιξη, θα γινόταν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, νικώντας στον δεύτερο γύρο είτε τον Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της Γαλλίας, είτε τη Μαρίν Λεπέν, την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου – οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις έδειχναν τον Σαρκοζί να έρχεται τρίτος την πρώτη Κυριακή των εκλογών και να αποκλείεται.
 
Αλλά ξαφνικά, ήρθαν τα πάνω κάτω. Αµηχανία και σύγχυση στο Σοσιαλιστικό Κόµµα, συγκεκαλυµµένη χαιρεκακία στην κυβερνώσα ∆εξιά, απροκάλυπτος ενθουσιασµός στην Ακροδεξιά, µια αίσθηση εθνικής ντροπής στους απλούς πολίτες, µαζί και ερωτηµατικά για το αν το σκάνδαλο και οι καταγγελίες εις βάρος του Στρος – Καν είναι στηµένες, συνωµοσία των πολιτικών αντιπάλων του.
 
«Μέσα σε µερικάλεπτά,ο DSK µοιάζει να έχασε τα πάντα: το ∆ΝΤ, την υπόληψή του,τις προεδρικές εκλογές, την τιµή των δικών του», σχολίασε στο κύριο άρθρο της,η «Liberation». «Μια απαγγελία κατηγοριών για “σεξουαλική επίθεση” δεν ισοδυναµεί µε καταδίκη και µια χειραγώγηση δεν µπορεί να αποκλειστεί εκ των προτέρων. Ηδη όµως επικρατεί µια αίσθηση απόλυτου χάους. Ολα κατέρρευσαν. Η Αριστερά έχασε το φαβορί της για τις προεδρικές εκλογές και η έξοδος του Στρος – Καν δυναµιτίζει ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία».
 
«Κεραυνό εν αιθρία» χαρακτήρισε «τα νέα από τη Νέα Υόρκη» η Μαρτίν Οµπρί. Η γενική γραµµατέας των Σοσιαλιστών κάλεσε το κόµµα και τους οπαδούς του να «µείνουν ενωµένοι και µετρηµένοι»: «Απευθύνω έκκληση να περιµένουµε τα γεγονότα, να σεβαστούµε το τεκµήριο της αθωότητας, να διατηρήσουµε την απαραίτητη αξιοπρέπεια». Ολες οι φωνές που ακούστηκαν από το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών ήταν πράγµατι µετρηµένες.
 
«Είµαι κατάπληκτος, είναι φριχτά νέα… δεν συνάδουν µε τον άνθρωπο που γνωρίζω», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, ο προκάτοχος της Οµπρί στην ηγεσία των Σοσιαλιστών και ήδη δηλωµένος υποψή φιος για το χρίσµα. «Πρέπει να σεβαστούµε αυτόν τον άνθρωπο, την οικογένειά του», δήλωσε η πρώην συµβία του Ολάντ, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ – διεκδικεί κι αυτή το χρίσµα, αλλά βρίσκεται χαµηλά στις δηµοσκοπήσεις. Στο άλλο άκρο, βρέθηκε η Μαρίν Λεπέν. Μεσυνοπτικές διαδικασίες κήρυξετον Ντοµινίκ Στρος-Καν πολιτικάνεκρό, εκτός ∆ΝΤ και προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, και έσπευσε να χώσει τον «νεκρό»ακόµα βαθύτερα:
 
«Ολο το Παρίσι, το δηµοσιογραφικό Παρίσι, το πολιτικό Παρίσι, βοά εδώ και µήνες για τις ελαφρά ψυχοπαθολογικές σχέσεις που φαίνεται ότι διατηρεί ο κος Στρος-Καν µε το γυναικείο φύλο», δήλωσε.
 
Από τα Ηλύσια Πεδία εκδόθηκε µόνο µια σεµνή δήλωση πως πρέπει όλοι να φανούν «εξαιρετικά συνετοί» στις αναλύσεις και τα σχόλιά τους.«Το σκάνδαλο ήρθε υπερβολικά νωρίς», δήλωναν υπό το καθεστώς της ανωνυµίας στη «Monde» συνεργάτες του γάλλου προέδρου. «Αν είχε ξεσπάσει 15 ηµέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές θα ήταν καθοριστικό. Τώρα, διανύουµε ταραχώδη περίοδο. Ολα αλλάζουν κάθε εβδοµάδα». Το µόνο βέβαιο είναι πως ο DSK δεν θα διεκδικήσει ούτε το σοσιαλιστικό χρίσµα ούτε τη γαλλική προεδρία.
 
Πάνω σε όλα τα υπόλοιπα µπαίνει ερωτηµατικό. Οι αναλυτές δεν θεωρούν καν σίγουρο πως η de facto αποχώρησή του θα ωφελήσει τον Σαρκοζί: 60% των γάλλων ψηφοφόρων δεν θέλουν καν να τον δουν υποψήφιο στις εκλογές του 2012. Εκτιµούν όµως πως η Λεπέν θα επωφεληθεί. Αν µη τι άλλο, διότι χωρίς τον Στρος – Καν, η σοσιαλιστική ψήφος κινδυνεύει να κατακερµατιστεί. Οι απλοί Γάλλοι, πάντως, δείχνουν να νοιάζονται περισσότερο για το πλήγµα που υπέστη η εικόνα της χώρας. Και, αν κρίνει κανείς από τα σχόλια των χρηστών στον γαλλικό κυβερνοχώρο,αρκετοί µοιράζονται την άποψη του σοσιαλιστή Ζαν-Μαρί Λε Γκενή και της Κριστίν Μπουτέν, ηγέτιδος του Χριστιανικού ∆ηµοκρατικού Κόµµατος, πως η υπόθεση – το σκάνδαλο – βρωµάει.
 
 
Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα