Κόσμος

Ο Σταινμάγερ καλεί το Κίεβο να επιδείξει «μεγάλη προσοχή» στη χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Ουκρανίας να επιδείξει μεγάλη προσοχή στη χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Το αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία δεν πρέπει να είναι να δοθεί περισσότερη ώθηση στους αυτονομιστές», τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν εκ των προτέρων σήμερα, την ημέρα που ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος στο Κίεβο.

Σε μια τόσο τεταμένη κατάσταση, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, θα ήταν «σώφρον να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στη χρήση στρατιωτικής ισχύος και να υπάρχει μια αίσθηση του μέτρου».

Ο Σταϊνμάγερ επισήμανε επίσης ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας όσον αφορά τη σύγκρουση έχει «μεταβληθεί αξιοσημείωτα», ένα σχόλιο που μοιάζει να σηματοδοτεί ότι το Βερολίνο υιοθετεί ένα νέο τόνο στη σύγκρουση, δίνοντας έμφαση στη σημασία που έχει το Κίεβο και η Μόσχα να αναλάβουν την ευθύνη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.

Η Γερμανία έχει καλέσει επανειλημμένα το Κρεμλίνο να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο και το ξέσπασμα συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων στη Γαλλία για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου —χθες Παρασκευή— η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του έχει μια «μεγάλη ευθύνη», να συμβάλει να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία.

Και ο Σταϊνμάγερ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ότι είναι «σημαντικό η Μόσχα να υποστηρίξει δημοσίως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να απορρίψει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στο διχασμό της».

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας επισήμανε ακόμη πως και οι δύο πλευρές πρέπει να εντείνουν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων που μοιράζονται, ώστε να αποτραπεί η είσοδος στο ουκρανικό έδαφος όπλων και μαχητών από τη Ρωσία.

Το μήνυμα του Ποροσένκο στη Μόσχα

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, έστειλε ένα αδιάλλακτο μήνυμα στη Ρωσία σήμερα, διαμηνύοντας στην ομιλία που εκφώνησε στην τελετή ορκωμοσίας του πως η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Κριμαία και δεν θα συμβιβαστεί στην πορεία της για να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη.

Μετά την εκλογή του Ποροσένκο οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τις επιχειρήσεις τους εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, που θέλουν οι περιοχές τους να αποσχιστούν από τη χώρα και να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ορισμένα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμες ζώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ουκρανία: Ενας νεκρός και δυο τραυματίες σε επίθεση αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ

Ο Ομπάμα προειδοποιεί τον Πούτιν με κυρώσεις μέσα σε ένα μήνα

Το Κίεβο κλείνει τα συνοριακά φυλάκια με τη Ρωσία μετά τις επιθέσεις των αυτονομιστών

Την Πέμπτη η συνάντηση Πούτιν με Κάμερον για την Ουκρανία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
4
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2