Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι διασκέδαζε καθώς φανταζόταν τη δολοφονία του, όταν διευθετήθηκε η κρίση των ρωσικών πυραύλων στην Κούβα το 1962. Έκρινε ότι αυτή ήταν η πιο ενδεδειγμένη χρονική στιγμή, για να γίνει κάτι τέτοιο, και ο ίδιος να μείνει στην Ιστορία με μια θετική αναφορά, ανέφερε στη συνέντευξή της, δυο χρόνια μετά, η Τζάκι.
«Θυμάμαι ότι μετά την κρίση των ρωσικών πυραύλων, όταν όλα είχαν διακανονιστεί με πολύ επιτυχημένο τρόπο, ο Τζον είπε: “Ε, λοιπόν, αν κάποιος σχεδιάζει να με δολοφονήσει, αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη στιγμή να το πράξει”», έχει αφηγηθεί στον ιστορικό Αρθουρ Σλέσινγκερ jr η Τζάκι Κένεντι.
«Τότε, ο Τζον Κένεντι αισθάνθηκε ότι τα πράγματα ποτέ δεν θα πήγαιναν καλύτερα γι’ αυτόν», εκτίμησε.
Η κρίση με τους ρωσικούς πυραύλους τον Οκτώβριο του 1962, έφερε τον πλανήτη στα πρόθυρα της πυρηνικής σύγκρουσης. Ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ αποδέχθηκε, τελικά, οι ρωσικοί πύραυλοι να αποσυρθούν απ το έδαφος της Κούβας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι υποσχέθηκε ότι οι πεζοναύτες των ΗΠΑ δεν θα αποβιβάζονταν στις κουβανικές ακτές, αλλά και ότι θα αποσύρονταν αμερικανικοί πύραυλοι από το έδαφος της Τουρκίας.
Ο JFK φαίνεται να είχε έναν έμμονο προβληματισμό, αναφορικά με την πολιτική δολοφονία του. Έτσι, μάλλον, εξηγείται το ερώτημα που, πάντοτε σύμφωνα με την αφήγηση της Τζάκι, έθεσε ο Κένεντι στον ιστορικό, Ντέιβιντ Ντόναλντ και αφορούσε τον πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν. “Θα αντιμετωπιζόταν τόσο θετικά ο Λίνκολν, αν δεν είχε δολοφονηθεί”;
Σε αυτό το ιδιόμορφο ερώτημα, ο ιστορικός απάντησε στον πρόεδρο Κένεντι πως «αν ο Λίνκολν δεν είχε δολοφονηθεί, μέσα σε ένα θέατρο της Ουάσινγκτον, το 1865, ασφαλώς θα καλείτο να χειριστεί δισεπίλυτα προβλήματα στο Νότο, ύστερα από τον εμφύλιο πόλεμο»”.
Άλλο ενδιαφέρον σημείο της αφήγησης της Τζάκι αναφορικά με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, που εξίσου ρίχνει φως στην εμμονή του Κένεντι με την πολιτική δολοφονία, είναι η ανάμνησή της πρώην Πρώτης Κυρίας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ στράφηκε, όταν η κρίση διευθετήθηκε, στον αδελφό του Ρόμπερτ και του είπε: «αυτό, σίγουρα, είναι το κατάλληλο βράδυ, για να πάμε στο θέατρο…».
Η Τζάκι Κένεντι στο ξεκίνημα του 1964, δηλαδή μήνες μετά τη δολοφονία του συζύγου της, έδωσε ηχογραφημένες συνεντεύξεις, συνολικής διάρκειας οκτώ ωρών στον Αρθουρ Σλέσινγκερ jr με την εντολή να δημοσιοποιηθούν 50 χρόνια μετά το θάνατο της. Ήταν η κόρη της Κάρολάιν που έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίησή τους πριν από το συγκεκριμένο διάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικές συνεντεύξεις της Τζάκι Κένεντι μετά από 50 χρόνια
Ο αντιπρόεδρός του σκότωσε τον Κέννεντι; – Αποκαλύψεις της Τζάκι από τον τάφο