Σύμφωνα με το αφιέρωμα της κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ο Ερβέ Φαλσιανί – προγραμματιστής υπολογιστών – προσελήφθη ως ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος υπάλληλος στο private banking της HSBC στο Μονακό το 2000 για να φτιάξει ένα ειδικό λογισμικό ασφαλείας. Έξι χρόνια αργότερα παίρνει προαγωγή για τη Γενεύη, ώστε να βελτιώσει τα εκεί συστήματα ασφαλείας.
Στις αρχές του φέρεται να έρχεται σε επαφή με ειδικούς θέλοντας να στήσει εταιρεία που θα πουλά στοιχεία πελατών τραπεζών – όπως ισχυρίζεται τα στοιχεία θα προέρχονται από ανοιχτές δημόσιες πηγές.
Εκείνη την εποχή, ο έρωτας με τη Τζορτζίνα Μίκαελ, επίσης προγραμματίστρια υπολογιστών, θα δώσει φτερά στα σχέδιά τους. Στήνουν εταιρεία στο Ίντερνετ με το σύνθημα “μπίζνες είναι η τέχνη να βγάζεις χρήματα από την τσέπη ενός άλλου ανθρώπου χωρίς να καταφεύγεις στη βία”. Η κάρτα του Φαλσιανί φέρει το ψευδώνυμο “ Ruben Al-Chidiack” και η εταιρεία υπόσχεται να βοηθήσει τράπεζες να αλιεύσουν νέους και πλούσιους πελάτες μέσω των στοιχείων που εκείνοι θα τους παρέχουν.
Το 2008 οι δύο τους βρίσκονται στο Λίβανο και συναντώνται με αντιπροσώπους πέντε μεγάλων τραπεζών. Στη συνέχεια ωστόσο βρίσκουν ότι τα στοιχεία τους μπορεί να ενδιαφέρουν – πολύ – κυβερνήσεις για να ανακαλύψουν τους μεγάλους φοροφυγάδες.
Στέλνουν ανώνυμα e mail σε διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τα στοιχεία τους. Τέτοιο mail που έφτασε στην μυστική υπηρεσία της Γερμανίας, υπόσχεται πρόσβαση σε κατάλογο 127.311 καταθετών με “τις λεπτομέρειες όλων των πελατών της HSBC Private Bank SA”.
Η Γερμανία αρνείται να σχολιάσει – αν και η κυβέρνηση Μέρκελ έχει προβεί σε αγορές CD με φοροφυγάδες – ωστόσο η Γαλλία δίνει προσοχή. Ο Φαλσιανί περνάει από ελέγχους – ακόμη και από ψυχολογικούς ώστε να εξεταστεί η προσωπικότητά του – και οι αρχές διαπιστώνουν ότι τα στοιχεία που έχει μπορούν να τους οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις πολλών φοροφυγάδων.
Τη στιγμή εκείνη οι λιβυκές αρχές ενημερώνουν την Ελβετία ότι κάποιος τους προσέγγισε για να τους πουλήσει στοιχεία. Οι αστυνομία φτάνει στο σπίτι του και το κάνουν φύλλο και φτερό. Βρίσκουν στοιχεία στον υπολογιστή του και αποδείξεις για τις επαφές με Γαλλία και Γερμανία. Περνάει από πολύωρη ανακρίση ωστόσο τους πείθει να συνεχίσουν την επόμενη ημέρα. Φυσικά και δεν τον ξαναβλέπουν ποτέ γιατί με νοικιασμένο αυτοκίνητο καταφεύγει στη νότια Γαλλία. Μόλις φτάνει αποθηκεύει από server τα επίμαχα αρχεία της HSBC.
Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δήλωσε ότι τα στοιχεία της HSBC τους επέτρεψαν να μαζέψουν ένα δισ.ευρώ από φόρους και πρόστιμα. Στη Γερμανία έχουν κατ’ επανάληψη αγοράσει τέτοια CD με στοιχεία φοροφυγάδων, φέρνοντας έσοδα της τάξης των 2 δισ. Μάλιστα τα περισσότερα χρήματα συγκεντρώνονται γιατί οι φοροφυγάδες υπό το φόβο των αποκαλύψεων έσπευσαν να ρυθμίσουν τα χρέη.
Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι γαλλλικές αρχές, αφορούν περί τους 79.000 πελάτες και 20.000 εταιρείες από 180 χώρες. Με τους Γάλλους έχουν έρθει σε επαφή διάφορες χώρες. Χαρακτηριστικά, από τη Βρετανία τον Μάρτιο ζήτησαν καταχωρίσεις για 1.500 πελάτες, από την Ιταλία τον Μάιο έλαβαν στοιχεία για 7.000 καταθέτες συνολικού ποσού 7 δισ. ευρώ και ξεκίνησαν έρευνες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάπου στις λίστες θα φιγουράρουν και ελληνικά ονόματα, ωστόσο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, το ΣΔΟΕ μιλά για “παραφιλολογία” όσον αφορά τα CD με φοροφυγάδες.